Kolonelleitnant jäi süüdi riigisaladuseks hinnatud teabe avaldamises (7)

BNS
Copy
Väejuhatuse tervisekeskus.
Väejuhatuse tervisekeskus. Foto: Karl Johanson

Kaitseväe tervisekeskuse endine ülem kolonelleitnant Oleg Novikov sai kriminaalkaristuse riigisaladuseks tunnistatud teabe avalikustamise eest.

Aastatel 2019-2020 kaitseväe tervisekeskust juhtinud kolonelleitnandi, 50-aastase Oleg Novikovi suhtes kinniste uste taga langetatud kohtuotsus jõustus detsembri lõpus, kui riigikohus ei võtnud tema kriminaalasja arutusele. Kuna kriminaalasi puudutab riigisaladust, siis on selle täpsem sisu seni kinnine.

Juba 2020. aasta veebruaris tunnistas Harju maakohus kinnisel protsessil Novikovi süüdi karistusseadustiku pragrahvi järgi, mis käsitleb riigisaladuseks tunnistatud teabe avalikustamist, ebaseaduslikku edastamist või sellele ebaseadusliku juurdepääsu võimaldamist ning paragrahvi järgi, mis käsitleb ametiasutusele valeandmete esitamist, kui see on toime pandud ametliku dokumendi või muu hüve või tulu saamise eesmärgil.

Maakohus karistas Novikovi tingimisi kahe aasta ja kuue kuu pikkuse vangistusega ning määras talle kolmeaastase katseaja. Tema katseaega arvestatakse 2020. aasta 21. veebruarist.

Mullu augustis jättis maakohtu otsuse muutmata Tallinna ringkonnakohus ja mullu detsembri lõpus ei võtnud riigikohus kriminaalasja arutusele.

Kaitsepolitsei sai Novikovi elukohas toimunud läbiotsimisel kätte andmekandjad, mis sisaldasid salastatud välisteavet, sealhulgas ka NATOt puudutavat erineva salastusastmega teavet.

Kuna tema juurest leitud kõik teabekandjad sisaldasid erineval tasemel salastatud välisteavet, siis need konfiskeeriti ja hävitati.

Samas lubas kohus tal teha koopiad teabekandjatel olnud oma eraelulistest salvestistest.

Kommentaarid (7)
Copy
Tagasi üles