GRAAFIKUD ⟩ Palju nakatunuid? Omikron alles kogub tuure (2)

Loora-Elisabet Lomp
, Eesti uudiste päevatoimetaja
Copy
Praegu lisandub Eestis tuhatkond uut nakatunut päevas, kuid omikrontüve levikuga võib oodata veel järsku kasvu. Kui läheb hästi, ei tähenda see haiglaravivajaduse kasvu, vaid me saame karjaimmuunsuse. Pildil Tallinna lauluväljaku Medicumi testimistelk.
Praegu lisandub Eestis tuhatkond uut nakatunut päevas, kuid omikrontüve levikuga võib oodata veel järsku kasvu. Kui läheb hästi, ei tähenda see haiglaravivajaduse kasvu, vaid me saame karjaimmuunsuse. Pildil Tallinna lauluväljaku Medicumi testimistelk. Foto: Sander Ilvest

Koroona omikrontüve levides nakatub Eestis iga päev juba tuhatkond inimest. Välismaal, kus omikron on laamendanud veidi pikemalt, püstitatakse aga juba enneolematuid nakatumisrekordeid. Sama ootab tõenäoliselt Eestit, ent teadlaste hinnangul võib sellest leida ka midagi head.

Tartu Ülikooli matemaatilise statistika professor, endine teadusnõukoja liige Krista Fischer selgitas, et nooremad täielikult vaktsineeritud inimesed nakatuvad järjest sagedamini. Teadlase sõnul on seejuures oluline tähele panna, et need, kes saanud kolmanda vaktsiinisüsti ehk tõhustusdoosi, peaaegu ei nakatu. Seevastu need, kellel on kaks vaktsiinisüsti ning viimasest pookimisest omajagu aega möödas, nakatuvad sama suure tõenäosusega kui vaktsineerimata inimesed. «See torkab eriti hästi silma just noorte seas,» lausus Fischer.

Piirangutest loobumine aastavahetuseks võis kasvatada koroonaga nakatumist, kuid omikrontüvi tähendaks nakatumise kiiret kasvu selletagi. «Nakatumine kasvab pidevalt – viimasel seitsmel päeval on nakatumine tõusnud üle 50 protsendi varasema seitsme päevaga võrreldes,» osutas Fischer

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles