Vaata, millega üllatavad teatrid 2022. aastal

Copy
Foto: Shutterstock

Aasta 2022 on alanud! Just nüüd on õige aeg ennast kurssi viia erinevate teatrite uute mängukavadega ja välja valida mõni etendus, mida kindlasti pead nägema.

Teater Vanemuine

Vanemuise kevadhooajal esietendub kaheksa draama-, ooperi- ja balletilavastust ja nautida saab mitmeid kontserte!

Jaanuari lõpus jõuab publiku ette Samuel Adamsoni lavaversioon Pedro Almodóvari filmistsenaariumist. Ain Mäeotsa lavastus „Kõik minu emast“ on kui hümn armastusele.

Veebruaris on Vanemuise suur saal laste ja perede päralt, sest Tiit Palu lavastajatööna esietendub kuu alguses Astrid Lindgreni suurejooneline lugu „Vennad Lõvisüdamed“.

Laste rõõmuks jätkavad mürgeldamist ka Naksitrallid, seda tantsulavastuse järjeloos „Naksitrallid 2: rotid ründavad“.

Veebruaris ootame saali ooperigurmaane, kelle rõõmuks jõuab esmakordselt Vanemuise ajaloos lavale Richard Wagneri looming. Liis Kolle lavastajatööna valmib „Tristan ja Isolde“. Päev enne ooperi esietendust toimub kõigile huvilistele avatud Wagneri päev.

Märtsis toovad Vanemuise balletitrupp ja sümfooniaorkester lavale klassikasse kuuluvad muusika tippteosed – Igor Stravinski „Tulilind“ ja Nikolai Rimski-Korsakovi „Šahrazad“.

Aprilli uuslavastuses vaatame vene klassika poole. Robert Annuse lavastajatööna jõuab lavale Ivan Turgenevi näidendil põhinev draama „Armuleivasööja“.

Publikut naerutab ka Shakespeare’i komöödia „Tõrksa taltsutus“. Priit Strandbergi lavastajatöö üks olulisi teemasid on võim ja kaasnev vastutus.

Mais toome lavale pikalt planeeritud A. H. Tammsaare tüviteksti „Põrgupõhja uus Vanapagan“ ja seda helilooja Ardo Ran Varrese ooperina.

Muusikalisi elamusi pakub aga Vanemuise sümfooniaorkester kontserdisarjaga „Vanemuise kolm orkestrit“, kevadkontserdi ja hooaja lõppkontserdiga.

Kõikide uuslavastuste kohta saab lugeda Vanemuise hooajakirjast RAMP!

Kuressaare teater

Teatrit on, loodetavalt igale maitsele ja piisavalt. Etendusest osasaamine, selle edukus sõltub aga eeskätt lavastuse sisust ja publiku huvist. Teatavad kõrvalmõjud kipuvad kahel viimasel aastal kah tegemisi segama, aga sellest on räägitud juba enam kui küll.

Kuressaare teater alustab uut aastat tavapärase etendustegevusega jaanuaris ja veebruari keskel, täpsemalt 19. kuupäeval esietendub Juhan Smuuli „Lea“, lavastajaks Elar Vahter. Kindel seos selle lavastusega on loomulikult näidendi autoril Juhan Smuulil ja seoses sellega leiab aset päev enne esietendust, 18. veebruaril, teatrimajas kirjanduskonverents „Smuuli uuestilugemine“, korraldajateks kirjanik Ülo Tuulik koos Kuressaare Teatriga. Konverentsiga tähistame kirjanik Juhan Smuuli sajandat sünniaastapäeva ja ehk on tänasel päeval just hea Smuuli uuesti lugeda, arusaamaks, et kõik ei olegi nii punane, must või siis valge.

Tavapärane suvelavastus toimub ka ja selleks on Tiit Palu kirjutatud ja lavastatud lugu tuhandeaasta tagusest loost kuskil Saaremaal. Nagu ajale vihjates aru saada võib, on tegu muinassaarlaste elujärge kujutava looga, mis esietendub juuli lõpus Saaremaal, Asval.

Veel enne Asval toimuvat esietendust on võimalik ära vaadata eelmise aasta suvelavastus Taritu vana koolimaja õuel, Indrek Hargla kirjutatud ja Peeter Tammearu lavastatud „Trimmerdaja surm.“

Sander Pukk on oma teist lavastust Kuressaare Teatris tegemas ja septembri lõpus – oktoobri alguses toome Kuressaares lavale Philipp Löhle ohudraama „Kollaps“ ja traditsiooniliselt lõpetame aasta lastele mõeldud lavastusega, mille esietendus toimub novembrikuu lõpus.

Täpsemat infot tegemistest läbi aasta saab aadressilt www.kuressaareteater.ee

Tallinna Linnateater

Tallinna Linnateatris esietendub aasta alguses kaks uut lavastust

Samal ajal, kui Tallinna vanalinna kohal kõrgub tornkraana ja Linnateatri Laia tänava kompleksis käib ümberehitus, tegutseb teater täie hooga edasi, toob välja lavastusi nii Hobuveskis kui oma ajutises kodus Salme Kultuurikeskuses ning sõidab pärast pikemat pausi Eestimaal ringi.

29. jaanuaril jõuab Hobuveskis lavale tuntud poola näitekirjaniku Sławomir Mrożeki „Emigrandid“, autori isiklikest kogemustest inspireeritud näidend 1970ndatest, mille abil lavastaja Peeter Tammearu püüab heita inimlikku ja humoorikat pilku tänagi palju kirgi kütvale paguluse teemale. Loe lähemalt.

Salme Kultuurikeskuses teeb Linnateatri näitlejatega proove külalislavastaja Peterburist, Boriss Pavlovitš, kes loob lavaversiooni kaasaegse vene kirjaniku Jevgeni Vodolazkini romaanist „Aviaator“. Mainekas teatritegija ja kahe Kuldse Maski auhinna laureaat Pavlovitš on võtnud Peterburist kaasa ka suurema osa lavastusmeeskonnast, kellega koos on välja töötanud väga omanäolise käekirja. „Aviaator“ põimib endas ajalugu ja kaasaega, teadust ja fantastikat, kriminaalset mõistatust ja inimsaatuseid. Esietendus on 26. veebruaril. Loe lähemalt.

Pärast pooleteistaastast pausi on repertuaaris on tagasi publiku poolt armastatud „Põhjas“, Uku Uusbergi lavastus Gorki klassikalisest näidendist. Märtsi lõpus saab aga Voldemar Pansole pühendatud meeleolukat muusikalavastust „Osnap“ näha Pärnus ja Paides.

Mängukavas on jätkuvalt mitmed sügisel väljatulnud uued lavastused nagu „Muusikale“, „Abel Sánchez. Ühe kire lugu“ ja „Vabalt peetavate kanade munad“.

Noorsooteater

Eesti Noorsooteatri juubeldav poolaasta

Poolaasta jooksul jõuab Eesti Noorsooteatri lavale viis uut lavastust: neist esimene 15. jaanuaril, mil Juhan Liivi elu ja loomingu põhjal toob Mirko Rajas lavakunstikooli 30. lennuga publiku ette sõnalis-pildilise poeesia „Sihtisid pole sel sillal”. Astrid Lindgreni lasteromaani „Röövlitütar Ronja” dramatiseeringu toob mahuka nukulavastusena lavale Taavi Tõnisson ja see esietendub 6. veebruaril.

Esmakordselt on meie teatris lavastamas Kersti Heinloo, kelle käe all jõuab 30. aprillil publiku ette paruness Eveline von Maydelli siluetikunstist inspireeritud lavastus „Eveline ja Mina”. Esimest korda lavastas me teatris ka Daniil Zandberg, kes toob 10. aprillil lavale Nikolai Gogoli „Sineli” tõlgenduse nukkudega. Päris uute autoritena teeme koostööd Indrek ja Eva Koffiga, kes loovad uue näitemängu juunis esietenduva suvelavastuse jaoks.

23. märtsil jõudis tollane Riiklik Nukuteater oma esimese uuslavastuse esietenduseni, milleks oli Sergei Mihhalkovi nukunäidend „Ninatark jänku”. Üleeelmisest aastast Eesti Noorsooteatri nime kandva teatri juubelisünnipäeva tähistame 20. märtsil kolme etendusega ning Nukuteatrimuuseumis teatri ajalugu kajastava suurnäituse „7x10. Teater Laia tänava nurgal” avamisega. Märtsis ja aprillis toimub veel mitmeid juubeliga seotud erisündmusi:

Balti visuaalteatri esitlusfestival mai lõpus toob Tallinna kaheksa lavastust Lätist ja Leedust, lisaks saab festivalil ülevaate Eesti omanäolisematest visuaalteatrilavastustest.

Saage osa juubelist kantud poolaastast!

Ugala teater

Ugala kevadhooaeg toob lavale kaasaegset dramaturgiat ja maailmaklassikat

Uut aastat alustab Ugala teater esietendusega väikeses saalis. Lavale jõuab austraalia näitekirjaniku ja stsenaristi Andrew Bovelli „Kuhu sa jäid?”, mis on pälvinud nii näidendina kui hiljem filmina rahvusvahelise menu ja hulganisti auhindu. Suhtepõneviku lavastab Sander Pukk. „Kuhu sa jäid?“ on teine Bovelli näidend, mis Ugalas lavale jõuab. 2019. aastast on laval publiku sooja vastuvõtu saanud „Surmkindlad asjad siin elus“.

Märtsis toob Taago Tubin Ugala suurel laval välja draama „Arst”. See on briti näitekirjaniku ja lavastaja Robert Icke’i 2019. aastal kirjutatud „väga vaba adaptsioon“ kuulsast näidendist „Professor Bernhardi“. Loo peategelaseks on kliiniku juhataja dr Ruth Wolf, kelle elu pöördub pea peale, kui ühest argisena tunduvast vahejuhtumist saab alguse vastasseis arstieetika ja usuliste veendumuste vahel ning konflikt kiiresti nõiajahi mõõtmed võtab. Fotogaleriid “Arsti” esimesest lugemisest näeb siit.

Ugala sisehooaja viimase uuslavastusena toob Ringo Ramul lavale Paavo Piigi verivärske näidendi, mis põhineb kolmel tõestisündinud lool inimestest, kes püüavad olla keegi teine ning selle jaoks valedest kõrged müürid ehitavad.

Hooaja lõpetab Ugala teater kauaoodatud suvelavastusega vabaõhulaval. Viljandimaal Õisu mõisa pargis ärkab ellu Alexandre Dumas’ „Kolm musketäri”. Lavastuse toob lavale Ugala loominguline juht Tanel Jonas. Esietendus on 17. juunil ja etendused toimuvad juunis ja augustis.

Foto: Ugala teater
Copy
Tagasi üles