Sotsid loodaks üldist hinnatõusu leevendada maksuvaba miinimumi tõstmisega

Brita-Maria Alas
, Eesti uudiste päevatoimetaja
Copy
Riina Sikkut FOTO: Eero Vabamägi
Riina Sikkut FOTO: Eero Vabamägi Foto: Eero Vabamägi

Sotsiaaldemokraatliku Erakonna juhatuse liikme Riina Sikkuti sõnul on üleüldises hinnatõusus tulumaksuvabastuse tõstmine hädavajalik. Täna andis erakond vastava eelnõu riigikogu menetlusse. 

Sotside tulumaksuseaduse eelnõu viib maksuvaba miinimumi 500 eurolt 654 euroni. Maksuvabastuse võrdsustamine alampalgaga jätaks igale inimesele, kelle sissetulek on alla 1200 euro kuus, täiendavalt kätte 31 eurot kuus ehk veidi üle 370 euro aastas. 

«Lisaks kõrgustesse roninud energiahindadele on peresid tabanud ja tabamas üleüldine toidukaupade ja paljude teenuste hinnatõus. Tulumaksuvabastuse suurendamine aitab hinnašokki pehmendada, aga selle kõrvale on vaja ka teisi samme,» ütles Sikkut. «Valitsuse praegune kava ei taga kahjuks kõigi toimetulekut ega leevenda energiahindade šokki. Samuti ei tegele valitsus taastuvenergiavõimsuste kiire väljaehitamisega,» märkis ta. 

Sikkuti sõnul süveneb inflatsioonilises keskkonnas palgavaesus. «Meie ettepaneku seadustamise korral paraneks madalapalgaliste toimetulek ning väheneks vajadus sotsiaaltoetuste järele. Lisaks on põhimõtteliselt vale korjata tulumaksu toimetulekuriskis inimese tööga teenitud sissetulekult,» rääkis ta.

Sotsiaaldemokraadid esitasid sarnase eelnõu ka eelmise aasta sügisel, kuid riigikogu hääletas selle koalitsiooni vedamisel jõulude eel maha.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles