USA viib üle 11 000 sõduri Euroopast ära

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA armee lennukid C17 Globemaster Edela-Saksamaal Ramsteinis asuvas baasis.
USA armee lennukid C17 Globemaster Edela-Saksamaal Ramsteinis asuvas baasis. Foto: SCANPIX

USA keskendub rohkem Aasiale, viies Euroopast ära üle 11 000 sõduri, kuid säilitab siiski Euroopa liitlastega tihedad sõjalised suhted, ütles Pentagoni pressiesindaja eile.

Sõdurid viiakse ära Saksamaal ja Itaalias asuvatest baasidest. Üksikasjad tehti teatavaks USA kaitseministri Leon Panetta kohtumisel Saksa kolleegi Thomas de Maizière'iga.

«Keegi ei tohiks näha alaliselt Euroopasse paigutatud USA vägede hulga vähendamises kavatsust vähendada kohustusi Euroopa liitlaste suhtes,» ütles pressiesindaja George Little.

Euroopasse jääb 70 000 Ameerika sõdurit, neist 40 000 Saksamaale, ütles Panetta, rääkides uuest kaitsestrateegiast, milles on Atlandi-ülesel partnerlusel NATO riikidega tema sõnul kestev strateegiline tähtsus.

Maizière kinnitas omalt poolt, et Saksamaa säilitab USA vägede jaoks olulise rolli ning sakslastel ei ole põhjust kurta, sest ka nende endi valitsus on võtnud väekontingendi suuruse asjus samasuguse suuna.

«Ma ei saa kritiseerida Ameerika Ühendriike millegi pärast, mida me isegi teeme,» ütles ta ja lisas, et vägede väljaviimisel on kohalikule majandusele mõõdukas mõju.

USA alustab väljaviimist sel aastal kahest armeebrigaadist ja kahest õhujõudude eskaadrist, Saksamaalt lahkub ka umbes 2500 tugiteenistuste sõdurit.

Praegu on Euroopa baasides 81 000 Ühendriikide sõdurit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles