«Midagi ei otsustata Eestita»: ELi kaitseministrid mõistsid Venemaa nõudmised üheselt hukka

Sven Randlaid
, ajakirjanik
Copy
Kaitseminister Kalle Laanet.
Kaitseminister Kalle Laanet. Foto: Andres Haabu

Kaitseminister Kalle Laanet ütles täna Euroopa Liidu kaitseministrite kohtumisel Prantsusmaal, et Euroopa Liidu liikmesriikide kaitseministrid näevad Venemaast lähtuvat ohtu ühtviisi ja mõistsid Venemaa nõudmised hukka.

«Venemaa agressiivse ja eskaleeriva käitumise osas ollakse ka Euroopa Liidus üksmeelsed ning on selge, et me ei pea läbirääkimisi transatlantilise julgeolekuarhitektuuri üle. Sama tugev on toetus Ukraina toetamisele nii poliitiliselt kui ka praktilise abi näol,» ütles kaitseminister Laanet. Tema sõnul on Euroopa Liidul selles kriisis oluline roll ja seda vajalike sanktsioonide kehtestamisel.

«Konsultatsioonid liitlaste vahel nii NATOs kui Euroopa Liidus on olnud väga head ja kindlasti jätkuvad. Midagi ei otsustata Eestita,» kinnitas Laanet.

Minister lisas, et liitlased on valmis kõnelusi Venemaaga jätkama NATO-Vene nõukogus ja OSCE-s, aga Venemaa peab selleks koheselt vähendama sõjalisi pingeid Ukraina piiril.

«Dialoog ei tähenda läbirääkimisi, vaid kõnelusi läbipaistvuse suurendamiseks ning valearvestuse riski vähendamiseks. Venemaal puudub aga tegelik tahe oma ründava sõjalise hoiaku muutmiseks,» lausus Laanet.

Kaitse- ja välisministrite ühisistungi fookuses oli strateegiline kompass, mille vastuvõtmist on oodata Prantsuse Euroopa Liidu Nõukogu eesistumise ajal märtsis.

«Eesti toetab sellise strateegilise kompassi loomist, mille keskmes on transatlantiline side ja NATO kollektiivkaitse. Samuti olemasolevate Euroopa Liidu lahingugruppide tõhusam kasutamine ja tsiviilse kriisihalduse rolli tugevdamine,» selgitas kaitseminister Laanet. Ta märkis, et sõjalise kaitse küsimusi arutatakse aga NATOs.

2020. aasta juunis algatatud Euroopa Liidu strateegiline kompass on mahukas julgeolekualgatus, mille koostamisega soovitakse ühtlustada Euroopa Liidu liikmesriikide arusaama julgeolekuväljakutsetest ja rollist nendele vastamisel.

Kalle Laanet kohtus ka Läti ja Taani kaitseministriga, et arutada piirkondlikku julgeolekuolukorda. Eesti kaitseminister tänas Taanit panuse eest Läänemere julgeolekukorda, sh otsust saata piirkonda fregatt ja hävitajad ning peatse panuse eest taas NATO lahingugruppi Tapal.

Samuti kohtusid Eesti ja teised regiooni kaitseministrid Prantsuse kaitseministriga.

Kaitseministrite, NATO ja ÜRO esindajate kohtumise peateemad olid Euroopa Liidu sõjalised missioonid, sh Wagneri tegevus Malis, Vene vägede koondumine Ukraina piiril ja Euroopa Liidu kosmosepoliitika kaitsealgatuste vaatenurgast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles