USA on valmis nii diplomaatiaks Venemaaga kui ka liitlaste kaitsmiseks (1)

Copy
Jake Sullivan.
Jake Sullivan. Foto: Andrew Harnik/Scanpix

Ühendriigid on valmis kas diplomaatiaks Venemaaga või liitlasi kaitsma, olenevalt Moskva otsustest Ukraina küsimuses, ütles neljapäeval USA riiklik julgeolekunõunik Jake Sullivan.

«Oleme mõlemal juhul valmis,» kinnitas Sullivan ajakirjanikele.

«Oleme valmis läbirääkimiste laua taga edusamme tegema ning oleme valmis astuma vajalikke ja õigeid samme, et kaitsta oma liitlasi, toetada oma partnereid ja reageerida jõuliselt mistahes agressioonile, mis võib ette tulla,» rääkis nõunik.

Venemaa on koondanud Ukraina piirile kümneid tuhandeid sõdureid ja nõuab tagatisi, et NATO ei laienda allianssi itta.

«Luureringkond ei ole siiani andnud hinnangut, et venelased on otsustanud Ukrainas sõjalise tegevuse kasuks,» sõnas Sullivan.

«Nii et praegusel hetkel on Venemaal võimalus läbirääkimiste laua taha tulla,» märkis julgeolekunõunik.

Venemaa asevälisminister Sergei Rjabkov teatas varem päeval, et kui läbirääkimised läänega julgeolekugarantiide üle ebaõnnestuvad, siis võidakse kasutusele võtta sellised meetmed, nagu Venemaa sõjalise taristu paigutamine Kuubale ja Venezuelasse.

«Ma ei taha midagi kinnitada ega välistada,» ütles ta teleintervjuus.

«Kõik oleneb meie Ameerika kolleegide tegemistest. Vene president on korduvalt sõna võtnud, sealhulgas teemal, milliseid meetmeid saab rakendada näiteks meie mereväe liinis, kui asjad lähevad täielikult Venemaa provotseerimise ja meile suunatud sõjalise surve edasise tugevdamise suunas,» ütles Rjabkov.

Aseminister kinnitas samas, et Venemaa ei taha seda ja diplomaadid peavad jõudma kokkuleppele.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles