Liimets: NATO liitlased on senistest keerulistest väljakutsetest auga välja tulnud

Copy
Välisminister Eva-Maria Liimets.
Välisminister Eva-Maria Liimets. Foto: Gert Tali

Välisminister Eva-Maria Liimetsa (KE) sõnul on NATO viimasel nädalal Venemaa nõudmisi kategooriliselt tagasi lükanud, ehkki viimasega ollakse jätkuvalt valmis dialoogi pidama. 

«Käesolev nädal on välispoliitikas olnud tulvil keerulistest väljakutsetest, kuid NATO liitlased on sellest auga välja tulnud,» märkis Liimets. «Esmaspäeval Genfis rääkisid omavahel Ameerika Ühendriigid ja Venemaa, eile vahetasid Brüsselis Venemaaga mõtteid NATO riigid ning täna kohtusid Viinis OSCE riikide suursaadikud. Kõik mainitud arutelud olid ajendatud Venemaa sõjalisest tegevusest Ukraina ümber ning nende esitatud väljakutsest Euroopa julgeoleku alustele,» kirjeldas ta.

NATO riigid tõestasid Liimetsa sõnul, et nad on silmatorkavalt ühel meelel, seistes ühiste demokraatlike väärtuste eest ja rahvusvahelise õiguse kaitsel. «Liitlaste ühtsuses seisnebki meie alliansi tugevus, millega saadame selge sõnumi, et maailma mõjusfäärideks jagava poliitika aeg on möödas ning kõigil riikidel on õigus ise oma julgeolekualaseid valikuid teha,» tuletas ta meelde.

Nii NATO peasekretär Jens Stoltenberg kui liitlasriikide esindajad on viimase nädala jooksul lükanud kategooriliselt tagasi Venemaa nõudmised alliansi piiride määramiseks, NATO idatiival liitlasvägede kohaloleku vähendamiseks, meie kaitsealaste õppuste piiramiseks ning Euroopa julgeolekuarhitektuuri põhjalikuks ümberkujundamiseks, kinnitas minister.

«Neid tingimusi ei saa keegi meile ette kirjutada ega peale suruda, vaid Euroopa julgeoleku alused on juba ammu ja mitmete lepingutega ka Venemaa osalusel paika pandud.»

Siiski on allianss tema teatel valmis Venemaaga dialoogi pidama ning kasutama kõiki enda käsutuses olevaid diplomaatilisi vahendeid, et saavutada pingete leevenemine Ukraina piiridel. «Kui Venemaa suudab näidata, et tal on tõsine soov leida nende kõneluste tulemusena praeguseid pingeid leevendav lahendus, saab esimene samm sellel teel olla Ukraina piiridele kogunenud vägede äraviimine.»

«Ukrainal on liitlasriikide ühene toetus ja me hindame neid pühendunud partneri ja ühiste väärtuste hoidjana,» nentis Liimets. «Igal riigil, sealhulgas Ukrainal, on õigus valida viisid oma elu, tuleviku ja julgeoleku korraldamiseks. NATO ja Eesti ei keera Ukrainale selga, vaid on valmis neid valitud demokraatlike reformide teel igati toetama,» kinnitas ta.

«See nädal on tõestanud, et NATO liitlassuhted on usalduslik side riikide vahel, mida toetavad konkreetsed ning käegakatsutavad sammud meie ühise kaitse ja julgeoleku tagamiseks. Seda ilmestab hästi Taani samm saata Läänemerele oma fregatt ning neli hävitajat, et anda panus meie piirkonna riikide julgeoleku tagamisse. NATO lahingugrupp Tapal ning õhuturbemissioon Ämaris on ühene kinnitus, et NATO liitlassuhted ei ole tühine sõnakõlks, vaid reaalselt toimiv ja ühistel väärtustel põhinev kaitsekoostöö,» loetles ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles