Eesti kool Belgias tähistab 10. sünnipäeva

Copy
Foto: Belgia Eesti kool

15. jaanuaril 2012. õppetööd alustanud Eesti koolist on kümne tegutsemisaasta jooksul saanud Belgias elavate eestlaste kogukonna tähtsaim sõlmpunkt. Juubeliaasta sai avalöögi verivärske kogukonnalehe Euroopa Südames Eesti koolile pühendatud esinumbri väljaandmisega. Järgmiste sündmustena on kavas teatrietendus, raamatuvahetuslaat ning loomulikult sünnipäevapidu.

Eesti seltsi egiidi all tegutseva Eesti kooli eesmärgiks on korraldada eesti lastele Belgias eesti keele ja kultuuri õpet. Õhinapõhiste vabatahtlike eestvedamisel toimuvad pühapäevased koolipäevad, rahvatantsu- ja koorilauluringid, linnalaagrid koolivaheaegadel, teatrietendused, kohtumised lastekirjanikega ning vahvad üritused vabariigi aastapäeva, jaanipäeva, jõulude ja teiste pidupäevade tähistamiseks. Erinevatest ettevõtmistest võtab osa paarsada eesti juurtega last.

Keskmiselt kord kuus toimuvate pühapäevaste koolipäevade programm on mitmekesine. Pisipõnnid on koos ema-isaga oodatud loovringi laulma, mängima ja meisterdama. 4 kuni 10-aastastele toimub neljast 45-minutilisest tunnist (eesti keel, kodulugu, meisterdamine ja muusika) koosnev koolipäev. Teismelised saavad end arendada kunsti ja käsitöö loovkursusel ning riigikaitseringis. Eelmisel poolaastal toimus noortele ka taskuhäälingu kursus Kodanikuühiskonna sihtkapitali toetusel.

Koolipäevad pakuvad meeldivat kohtumisrõõmu ning kaasmaalastega suhtlemisvõimalusi ka lapsevanematele, kelle jaoks on koolimaja esimesel korrusel avatud kultuurikohvik, kus lisaks infovahetusele toimub ka spontaanne ajakirjaringlus ning erinevad üritused, näiteks emakeelepäevale pühendatud raamatuvahetuslaat.

Lisaks koolitundidele toimuvad igal laupäeval rahvatantsu- ja koorilauluringid kahes vanuserühmas ning pisikeste muusikaring. Usinate lauljate ja tantsijate unistuseks on osaleda noorte laulu- ja tantsupeol.

Eesti kooli Belgias rahastatakse lapsevanemate makstavas osalustasust. Lisaks taotleb Eesti selts toetust rahvuskaaslaste programmist ning erinevatest väliseesti kogukondadele suunatud projektivoorudest. Kodanikuühiskonna sihtkapitali väliseesti väljaannetele suunatud toetuse abil alustati kogukonnalehe Euroopa Südames väljaandmisega. Lehe esinumber on pühendatud Eesti kooli juubelile ning teistele kogukonnas toimuvatele tegevustele mis toetavad eesti keele ja kultuuri õpet ning suurendavad rahvuskaaslaste ühtekuuluvustunnet Eesti riigiga.

Belgias kasvavad eesti lapsed käivad Euroopa koolides, Belgia tavakoolides ning rahvusvahelistes koolides, kus valdav osa õppetööst toimub üldjuhul kas prantsuse, hollandi või inglise keeles. 2016. aasta sügisel alustas Brüsseli IV Euroopa koolis tööd ka eestikeelne sektsioon, kus kogu õppetöö on eesti keeles.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles