Võimuliit energiahinna kompenseerimises kokkulepele ei jõudnud (76)

Copy
Reformierakond ja Keskerakond ei suuda omavahel jätkuvalt kokku leppida, kuidas energiakriisi kõige paremini lahendada saaks. Kokkulepet takistavad põhimõttelised erimeelsused.
Reformierakond ja Keskerakond ei suuda omavahel jätkuvalt kokku leppida, kuidas energiakriisi kõige paremini lahendada saaks. Kokkulepet takistavad põhimõttelised erimeelsused. Foto: Dmitri Kotjuh / Järva Teataja

Reformierakond ja Keskerakond kogunesid täna kell 13 koalitsiooninõukogus, et leida lahendusi energia hinnatõusule, kuid kompromissi leidmine ebaõnnestus, sest kõigi eratarbijate arvete kompenseerimise osas on erinev nägemus. Arutelu jätkub homme pärastlõunal.

Küsimusele, kas Reformierakond ei andnud Keskerakonna kompenseerimisnõudmistele järele, vastas erakonna esimees Jüri Ratas: «Ma ei tea, kas järele ei andnud, aga jah, kokkulepet täna ei ole.»

«Ma arvan, et ju erakonnad näevad siis erinevalt, et mis mahus, kui suurelt, missuguse meetmega tuleb toetada ja keda tuleb toetada, ma pean silmas nii eratarbijad kui juriidilisi tarbijaid,» selgitas Ratas.

Ta lisas: «Me soovime lahendust ja siin oleks ka juhtimisalaselt vaja teha kiired lahendused. Seda vajavad nii inimesed kui ka ettevõtjad, see ajaaken hakkab sulguma.»

Võrklaev: pakkusime kompromissi

Reformierakonna fraktsiooni esimehe Mart Võrklaeva sõnul arutelu ei kukkunud läbi, vaid Keskerakond võttis kuni homseni mõtlemisaega Reformierakonna kompromissi kaalumiseks. Võrklaeva hinnangul on peamine vaidluskoht, kas maksumaksja peaks kinni maksma ka kõrget palka teenivate inimeste arved.

Reformierakond pakkus Võrklaeva sõnul Keskerakonnale mõistlikus koguses elektrit tarbinud, kuid kindla hinnalae ületanud keskklassi arvete kompenseerimist. «Tegime vastupakkumise, et laiendada kompensatsiooni selliselt, et hüvitatakse elektri hinnatõus kõigile eratarbijatele teatud tarbimismahuni,» selgitas Võrklaev.

«Kui keegi soovibki palju tarbida, siis see ongi vaba valik ja ta on valmis need arved kandma. Riik ei pea minema seda kinni maksma, võimalik lisameede oleks ikkagi teatud sihtgrupile suunatud. Selles osas Keskerakond võttis mõtlemisaega homseni,» rääkis Võrklaev.

Mõlemad valitsuspartnerid jõudsid ühisele arusaamale, et on vaja leida ka ettevõtjatele energiatoetuseid. «Ühine mure on ettevõtete võimalike kasvanud arvete pärast ja seal on ka ühine arusaam, et vajadus on luua abimeede energiahinnatõusust tekkinud likviidsusprobleemide ületamiseks ja samuti võiks võrgutasu nulli viia ettevõtete jaoks,» sõnas Võrklaev.

Enne arutelu rääkis riigikogu aseesimees Hanno Pevkur (RE), et lahendustega venitada ei saa. «Kui mingisugune lahendus lauale pannakse, millega mõlemad pooled päri on, siis see vajab kindlasti ka läbiarutamist, sest igal otsusel on rahaline mõju ja see rahaline mõju peab olema hinnatud,» sõnas Pevkur, lisades, et inimestel on juba tulnud detsembrikuu arved ning kaugel pole ka see aeg, kus tulevad jaanuari arved.

Koalitsiooninõukogu kogunes Teamsi vahendusel.
Koalitsiooninõukogu kogunes Teamsi vahendusel. Foto: Tairo Lutter

Kuna Keskerakonna esimees Jüri Ratas (KE) Eestis ei viibi, lootis ta leppida peaminister Kaja Kallasega arutelupositsioonid kokku veel pühapäeval. 

Kaja Kallase sõnul peetakse konsultatsioone pidevalt. 

Keskerakond tuli nädala algul välja laiendatud meetmete paketiga, Reformierakonnast on Kristen Michal soovitanud kompensatsiooni nii pensionäridele kui lastega peredele.

Kommentaarid (76)
Copy
Tagasi üles