Keskerakonna kallid lisameetmed heakskiitu ei leidnud, oravad pakuvad kompromissina vastu hinnalage (11)

Henry-Laur Allik
, ajakirjanik
Copy
Mart Võrklaev hetk enne koalitsiooninõukogu algust, kus hakati arutama Keskerakonna ettepanekuid elektrihindade kompenseerimiseks.
Mart Võrklaev hetk enne koalitsiooninõukogu algust, kus hakati arutama Keskerakonna ettepanekuid elektrihindade kompenseerimiseks. Foto: Tairo Lutter

Reformierakond ja Keskerakond ei suutnud koalitsiooninõukogus energiatoetuse lisameetmete küsimuses kompromissi leida ja jätkavad täna pärastlõunal üksmeele otsimist.

Küsimusele, kas Reformierakond ei andnud Keskerakonna kompenseerimisnõudmistele järele, vastas erakonna esimees Jüri Ratas eile: «Ma ei tea, kas järele ei andnud, aga jah, kokkulepet täna ei ole.»

«Ma arvan, et ju erakonnad näevad siis erinevalt, et mis mahus, kui suurelt, missuguse meetmega tuleb toetada ja keda tuleb toetada, ma pean silmas nii eratarbijaid kui juriidilisi tarbijaid,» selgitas Ratas ja rõhutas, et juhtimises oleks vaja kiireid lahendusi, kuna inimeste ja ettevõtjate aitamiseks hakkab ajaaken sulguma.

Reformierakonna fraktsiooni esimehe Mart Võrklaeva (pildil) sõnul ei kukkunud arutelu läbi, vaid Keskerakond võttis kuni homseni mõtlemisaega Reformierakonna kompromissi kaalumiseks. Võrklaeva sõnul on peamine vaidluskoht, kas maksumaksja peaks kinni maksma ka kõrget palka teenivate inimeste arved.

Reformierakond pakkus Võrklaeva sõnul Keskerakonnale mõistlikus koguses elektrit tarbinud, kuid kindla hinnalae ületanud keskklassi arvete kompenseerimist. «Tegime vastupakkumise, et laiendada kompensatsiooni selliselt, et hüvitatakse elektrihinna tõus kõigile eratarbijatele teatud tarbimismahuni,» selgitas Võrklaev.

«Kui keegi soovibki palju tarbida, siis see ongi vaba valik ja ta on valmis need arved kandma. Riik ei pea minema seda kinni maksma, võimalik lisameede oleks ikkagi teatud sihtgrupile suunatud,» rääkis Võrklaev.

Kommentaarid (11)
Copy
Tagasi üles