Kristina Kallas: peaministri avaldus jättis tühja tunde (5)

Loora-Elisabet Lomp
, Eesti uudiste päevatoimetaja
Copy
Kristina Kallas.
Kristina Kallas. Foto: Sander Ilvest

Erakonna Eesti 200 juht Kristina Kallas ütles, et oleks oodanud peaminister Kaja Kallase (RE) teisipäevasest energiakriisi teemalisest poliitilisest avaldusest ettepanekut kutsuda kõik poliitilised jõud ühise laua taha, sest praeguses poliitilises rähklemises pole muud moodi võimalik lahendusteni jõuda.

«Pikast plaanist rääkida on vaja, kuid ei ole kohane olukorras, kus üksteise ärakuulamise võime on juba kadunud ja lahendust on vaja hoopis poliitilisele kriisile,» kirjutas Kristina Kallas sotsiaalmeedias.

«Poliitiline avaldus jättis tühja tunde, peaminister ei sõnastanud ei seda, kuidas me energiahindade šokist üle saame ega ka seda, kuidas me poliitilisest kriisist väljume. Muidugi opositsioon ja koalitsioonipartner on keeranud vindi üle ja igaüks on läinud oma valijalt võidupunkte korjama, kuid samas peaministri ülesanne on meid sellest olukorrast välja juhtida,» leidis Kristina Kallas.

Ta lisas, et opositsioonierakonnad ja koalitsioonipartner jahivad peaministri pead arvestusega, et mida ebastabiilsemaks läheb Kaja Kallase jaoks olukord, mida rohkem nad suudavad poliitilist kriisi eskaleerida, seda kasulikum neile. «Poliitilisest loogikast lähtudes nii ongi, kuid see ei ole Eesti riigi huvides täna,» kirjutas ta.

«Erakonnad ehk võidavad lühikeses plaanis, kuid me kõik kaotame pikas plaanis selles kriisis,» kirjutas Kristina Kallas.

Ta jätkas, et rahvas ei usu enam riigikogu ega valitsuspartnerite soovi olukorrale lahendusi otsida. «Usalduse kaotamine aga tähendab seda, et igas järgmises kriisis oleme ühiskonnana veelgi nõrgemad ja haavatavamad ja peame tõdema, et meie kodanike suhe oma riiki ja juhtidesse ei erine teiste Ida-Euroopa riikide omast,» lisas Kallas.

Kallas rõhutas, et kui ei ole usaldust, siis ei ole kaasatulemist ja panustamist: «Reformid ei liigu edasi ja muutusi paremuse poole ei õnnestu juhtida.»

Tema hinnangul on peaminister õigesti diagnoosinud seda, et meil on täna kolm tõsist kriisi – tervisekriis, julgeolekukriis ja energiakriis –, mille lahendamiseks on vaja ühiskondlikku panust.

«Kiusatus vaid oma vaatenurgast asju maailmale tõestada on visa kaduma. Kriisides peab investeerima udalduse ehitamisse otsustajate ja kodanike vahel,» kirjutas Eesti 200 juht ja lisas: «Peaministri ja riigikogu erakondade pingutused olgu mitte oma valijate nimel, vaid Eesti riigi kriisidest väljajuhtimise nimel. Ühiselt laua taha istumine on esimene samm, mis näitaks, et seda soovitakse.»

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles