Merekindlusest köetakse niiskus gaasiga välja

Uwe Gnadenteich
, ajakirjanik
Copy
Patarei merekindluse projektijuht Artur Ümar näitas 60-kilovatist gaasipuhurit, mis suudab osa merekindluse esimesest korrusest soojaks kütta.
Patarei merekindluse projektijuht Artur Ümar näitas 60-kilovatist gaasipuhurit, mis suudab osa merekindluse esimesest korrusest soojaks kütta. Foto: Sander Ilvest

Ajal, mil kogu Eesti ägab hiiglasuurte elektri- ja küttearvete raskuse all, huugavad Patarei merekindluses võimsad gaasiga töötavad puhurid, millega aetakse seintest välja sinna kogunenud niiskus.

Merekindluse muinsuskaitse projektijuht Artur Ümar rääkis, et Patarei esimest korrust kütavad võimsad gaasiga töötavad soojapuhurid. Niiskusest jagu saamiseks on esimene korrus jagatud kaheksaks tsooniks ja iga tsooni kütab üks 60-kilovatine gaasipuhur. Puhuri väljundkuumus on 25–30 kraadi. «Tavaliselt on nii, et hoone pannakse siis küttesse, kui ehitajad tööd alustavad, aga me teeme seda tunduvalt varem, kuna müürid on nii paksud. Juba esimese nädalaga oli näha, et seinad hakkasid kuivama. Oleme arvestanud, et kütame kindlasti kogu külma perioodi jooksul ja kevadel, ligi pool aastat ja siis vaatame. Praegu alles õpime seda küttesüsteemi tundma. Algul arvasime, et see soojus ei jõua mööda kasematte eriti kaugele, aga juba esimene nädal näitas, et see toimib loodetust palju paremini,» lausus Ümar.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles