VIDEO, FOTOD JA BLOGI ⟩ Kallas: uute meetmete kulu on ligi 80 miljonit eurot (3)

Postimees
Copy

Valitsuse pressikonverentsil osalevad peaminister Kaja Kallas (RE), riigihalduse minister Jaak Aab (KE), kaitseminister Kalle Laanet (RE) ning siseminister Kristian Jaani (KE).

Peaminister Kaja Kallas ütles neljapäevasel valitsuse pressikonverentsil, et äsja kokku lepitud energihindade tõusu hüvitamise lisameetmete kogumaksumus on hinnanguliselt 79,1 miljonit eurot.

Meetmete kulu kaetakse valitsuse reservi vahenditest, lisas Kallas.

Varasemalt on valitsus teinud otsuseid meetmete kohta 245 miljoni euro ulatuses, mis kaetakse osaliselt käibemaksu ja süsinikdioksiidi kvoodi müügitulu ülelaekumisest, osaliselt samuti reservidest.

Riigihalduse minister Jaak Aab kinnitas, et valitsuse reservide vahendid peaksid üldplaanis katma otsuste maksumuse. «Kas me suudame selle ülejäänud reserviga aasta otsa ära elada, ärge minu käest küsige,» nentis ta samas.

Vajadusel tuleb Aabi sõnul teha lisaeelarve, märkides, et sama on öelnud ka rahandusminister. «Kui see vajadus veel tekib,» toonitas Aab.

Neljapäeval hommikul koalitsiooninõukogus kokkulepitud lisameetmete pakett koosneb kolmest osast. Esiteks hinnalagi kodutarbijatele 12 senti kilovatt-tunni kohta elektritarbimisele kuni 650 kilovatt-tundi.

See tähendab, et kui elektri hind kas börsil või fikshinnaga paketis ületab 12 senti kilovatt-tunnist, maksab selle osa elektriarvest kinni riik. Tarbija ise midagi tegema ei pea, elektrimüüja edastab talle juba arve, kus hinnalage ületav osa on juba maha arvestatud.

Teiseks hinnalagi gaasihinnale. See on kodutarbijatele 65 eurot megavatt-tunni kohta, seda ületava osa kompenseerib riik 100 protsenti kuni tarbimiseni 2,75 megavatt-tundi.

Kolmandaks kompenseeritakse äritarbijatele jaanuarist märtsini 100 protsenti elektri võrgutasu, seni oli võrgutasu alandatud 50 protsenti.

Koalitsioonipartnerid jätkavad tööd ettevõtetele gaasi hinnatõusu leevendusmeetme kokku panemisel. 

Valitsus kiitis istungile esitatud kujul heaks päevakorrapunktid 1-10. Rahandusminister lisas päevakorda täiendavalt veel ühe punkti. Päevakorrapunkt nr 7 võeti tehniliseks täpsustamiseks päevakorrast välja.

Kõik teised istungile esitatud päevakorrapunktid kiideti heaks esitatud kujul. 

Rahandusminister Keit Pentus-Rosimannus (RE) lisas päevakorda riigieelarve täiendava liigendamise kohta, mis kiideti heaks.

Heakskiidetud korralduse kohaselt muudetakse valitsusasutustele ja valitsusasutuste hallatavatele riigiasutustele 2021. aastaks määratud investeeringute ja investeeringutoetuste objektilises liigenduses majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi investeeringutoetuste jaotuses Narva linna Tuleviku, Linda ja Malmi tänavate rekonstrueerimise objektide 2021. aasta detsembri liigendust ja mahtu.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles