Andersoni pruulikoda: plaanime oma toodetega jõuda õllesõpradeni üle maailma

Sisuturundus
, reklaamartiklite toimetaja
Copy
Foto: Andreson Craft

Hobiprojektina alustanud Anderson’s Craft Beer maitseküllased ning pilkupüüdva disainiga joogid on tuttavad ilmselt kõikidele käsitööõlle fännidele. Varem teiste pruulikodade teenust kasutanud õllemeistrid avasid 2020. aasta juunis Tartus oma tehase ja tulevikuplaanid on suured.

Aga kuidas kõik ikkagi algas? Kuna pruulikoja rajamine on väga kulukas, siis alustati 2014. aastal palgatöö kõrvalt hobi korras väiksemahulise õlletootmisega ning renditi teiste pruulikodade seadmeid. Esimesed õlled tehti Genika pruulikojas ja Tankeris ning hiljem leiti pikaajaline peatuspaik Lehe pruulikojas, kus tehti üle 30 pruuli. Nii toimetati kuus aastat, ent huvi ja nõudlus toodete vastu aina kasvas, kuni ühel hetkel tuli piltlikult öeldes sein ette ja tunti, et on vaja oma pruulikoda.

Aastal 2019 tehti selles suunas ka esimesed reaalsed sammud. Leiti koht Tartus Tähe tänaval aadressil 112a endises metallitöökojas ning ehitati see ümber pruulikojaks. Oma majas on suudetud kõigest pooleteise aastaga tootmismahtusid lausa kuus-seitse korda kasvatada ning pakkuda käsitööõlle sõpradele veelgi laiemat ja põnevamat sortimenti.

Pruulikoja avamine ei sattunud sugugi ideaalsele ajale: ülemaailmsest pandeemiast tingitud piirangud ja ebakindlus tuleviku osas on teinud õlletootmise ja -müümise keeruliseks kõigile selles sektoris tegutsejatele. Sellest hoolimata on Andersoni pruulikoda suutnud teise tegutsemisaastaga oma käivet rohkem kui kahekordistada ning töötajate arv on kasvanud neljani. Kuna kolm praegust töötajat on ka firma osanikud, panustavad kõik pruulikoja edu nimel väga palju ka enda töövälist aega ja energiat. 2021. aastal tuldi välja 23 uue tootega ja valmistati kokku 850 hektoliitrit õlut.

Mullu suudeti kõvasti kasvatada ka eksporditurgu ning õlut müüdi Prantsusmaale, Saksamaale, Itaaliasse, Poola, Soome, Rootsi ja isegi Hong Kongi. Üha enam üritatakse leida väljundeid ka kodumaisel turul. Sel aastal on plaanis eksporditurgu veelgi laiendada ning hankida isiklik villimisliin. Seni on õllede purkimiseks kasutatud sisseostetud teenust.

Pruulikojas on võimalik osaleda degusteerimisega õllekoolitustel ning tehasetuuridel. Olemas on suurepärased ruumid erinevate ürituste läbiviimiseks koos toitlustuse ja saunaga ning mõtted liiguvad ka suvise söögikoha avamise suunas. Kohapeal tegutseb ka tehasepood. Lisaks pakutakse ka tellimusõlle võimalust – näiteks kui ettevõte soovib õllele oma silti või miks mitte lasta pruulida oma firma õlle, siis pruulikojas on selleks kõik võimalused olemas.

Foto: Andreson Craft

Elu on liiga lühike, et juua igavat õlut!

Andersoni pruulikojas usutakse, et õlu ei pea olema igav jook, mida juuakse ainult janu kustutamiseks. Kuigi ta võib olla ka seda, võib õlu olla ka miski, mis pakub emotsioone ja mälestusi. Õlu võib üllatada ja tuua näole naeratuse.

Pruulikojas luuakse õllesid, mis on originaalsed, meeldejäävad, kvaliteetsed ja tasakaalus ning sobivad nautimiseks ka erinevate maitsvate roogade kõrvale. Tootmisel ei kasutata maitsetugevdajaid ning kunstlikke lõhna-, maitse- ja säilitusaineid ning võimalusel eelistatakse alati kohalikku toorainet. Õlledes kasutatakse ka naturaalseid püreesid, näiteks banaani-, virsiku- ja vaarikapüreed. Enamik Andersoni õlledest on ka veganisõbralikud.

Õllede tootmisel jälgitakse alati uusimaid trende. Juba praegu leiab sortimendist gluteenivabu õllesid ning lisaks käib alkoholivabade jookide arendusprotsess. Valminud on ka suhkruvaba limonaad Basiil Udus, mis sisaldab ainult 2 kcal ja milles maitset annavad värske basiilik ning sidrunikoor. Mitmed tooted on võitnud ka Eesti parima joogi konkursil hõbemärgid. Kõik toorained valmistatakse ette käsitsi ja teinekord tuleb pruulikoja meeskonnal koorida mitukümmend kilo sidruneid või laimi. Valmistatakse ka tammevaadis laagerdunud õllesid ja erinevaid metsiku pärmiga kääritatud põnevaid jooke.

Lisaks pilkupüüdvale disainile on õllede menu taga ka huvitavad ja paeluvad nimed, nagu näiteks Red Zeppelin, Sini Must Valgre, Applehoff või Jean Ginie jne. Nimede väljamõtlemine on meeskonnatöö, järgitakse kindlat stiili ja mängitakse sõnamänge.

Uuri lähemalt www.andersonscraft.com

*Tähelepanu! Tegemist on alkoholiga. Alkohol võib kahjustada Teie tervist.

Copy
Tagasi üles