USA ja Euroopa kuulutasid Ukrainaga seoses ühtsust (2)

Copy
USA president Joe Biden.
USA president Joe Biden. Foto: ALEX WONG/Scanpix

USA president Joe Biden pidas esmaspäeval videokõne Euroopa ja NATO liitlastega, kus arutati ühist vastust Venemaa sõjalisele survele Ukraina ümber, teatas Valge Maja.

«Mul oli väga-väga-väga hea kohtumine – täielik üksmeel kõigi Euroopa liidritega,» ütles Biden ajakirjanikele vahetult pärast tund ja 20 minutit kestnud videokonverentsi.

Vestluses osalesid Euroopa Komisjoni president Ursula von der Leyen, Euroopa Ülemkogu alaline eesistuja Charles Michel, Briti peaminister Boris Johnson, Prantsuse president Emmanuel Macron, Saksa kantsler Olaf Scholz, Itaalia peaminister Mario Draghi, Poola president Andrzej Duda ja NATO peasekretär Jens Stoltenberg.

Suurbritannia peaministri Johnsoni büroo kinnitas samuti, et «liidrid nõustusid rahvusvahelise ühtsuse tähtsuses Venemaa kasvava vaenulikkusega silmitsi seistes».

Saksamaa kantsler Scholz ütles, et nähtava deeskalatsiooni saavutamine on Venemaa ülesanne.

NATO peasekretär Jens Stoltenberg hoiatas samal ajal «tõsiste kahjude» eest, kui Moskva agressioon Ukraina vastu peaks toimuma.

«Kõnelused on osa tihedatest konsultatsioonidest ja koordineerimisest meie Atlandi-üleste liitlaste ja partneritega vastuseks Vene sõjaväe koondamisele Ukraina piiridel,» teatas enne seda Valge Maja.

Biden püüab panna Euroopa liitlastega kokku ühtset vastust Venemaale. Kreml nõuab pingelanguse eest tagatist, et Ukrainat kunagi NATO-sse ei lubata, ja ka muid USA järeleandmisi.

USA teatas varem päeval, et on Ukraina vastasseisu tõttu pannud 8500 sõjaväelast «kõrgendatud valmisolekusse».

«On väga selge, et venelastel ei ole praegu kavatsust olukorda deeskaleerida,» ütles Pentagoni pressiesindaja John Kirby ajakirjanikele.

Enamikku kõnealustest vägedest kasutataks NATO kiirreageerimisjõudude tugevdamiseks, kui see vajalikuks osutub.

«See, mis siin käib, on kindlustunde lisamine meie NATO liitlastele. See saadab Putinile väga selge signaali, et võtame oma kohustusi NATO ees tõsiselt,» seletas Kirby.

«See ei tähenda sõnumit, et diplomaatia oleks surnud või midagi sellist,» sõnas kõneisik.

Washington on valmis tervitama kõiki võimalusi pingete leevendamiseks Venemaa ja Ukraina piiril, ütles välisministeeriumi eestkõneleja Ned Price esmaspäevasel pressikonverentsil.

«Deeskaleerumise vorme on palju ja me aktsepteeriksime ükskõik millist neist,» sõnas Price vastates küsimusele, milliseid vorme Washington pingete maandamiseks ette kujutab.

Eelkõige võiks tema sõnul deeskalatsiooni alguseks pidada vägede eemaleviimist Ukraina piirist ja ka Venemaa retoorika muutumist Ukraina teemal.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles