Suusa-Eesti maine segab Tartu maratoni

, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Illustratsioon: Repro

Kolmandat aastat on Eestis korralik talv, mis on suusahuviliste arvu  pidevalt suurendanud. Ka talvisele rahvaspordi suurimale sündmusele Maarjamaal, Tartu maratonile on tung olnud nii suur, et mullu pidid korraldajad osalusele piirarvu ette panema, pikale 63-kilomeetrisele distantsile pääses vaid 6500 sõitjat.


Tänavu oli klubi Tartu Maraton valmis 8000 osaleja teenindamiseks pikal distantsil ning lühikesele distantsile saaks sõitma kuni 2000 inimest.

Klubi Tartu Maraton juht Indrek Kelk, eilse seisuga oli end pühapäevastele sõitudele kirja pannud 7500 suusahuvilist. Kuna registreerimine lõpeb täna õhtul, kas võiks eeldada, et piirarv tuleb täis?

Ei tule. 2000 inimest lühemale distantsile võib ligilähedale tulla. Ent seda olukorda, et tänavune Tartu maraton välja müüdud saaks, ei usu.

Kas tänavu segas natuke hiljem alanud talv?

Asjaolusid on mitmeid, hilinenud suusalumi ja sellele järgnenud külm on ühed neist. Aga oma töö on siin teinud ka kõik see negatiivne, mis on Eesti suusatamise ümber viimase aasta jooksul toimunud. Mitte ainult dopinguteemad ja tähtede loobumised, vaid ka see, et maailmakarikavõistluste ülekandeid ETV enam ei tee. See ikka tõmbab suusapropagandat väga selgelt alla.

Tartu maratonist tuleb ju ülekanne.

See on üks sähvatus öös ja see ei asenda aastakümnepikkuseid traditsioone, mis eesti rahval on telerist tippvõistlusi vaadates välja kujunenud. Sõltumata sellest, kas meie tipud on poodiumikohti võtmas või mitte. Paljud vaataksid ülekandeid ka siis, kui seal ühtegi eestlast ei sõidaks.

Hiliselt alanud talv rikkus omajagu FIS Marathon Cupi kalendrit. Detsembris jäi ära La Sgambeda maraton Itaalias. Tegi see ka Tartu maratoni korraldajaid murelikuks?

Sellises staadiumis ei saa veel millelegi kindel olla. Ega erilist muret detsembri keskpaigas ka veel ei olnud. Samas see, et eelmised kaks aastat olid nii imehead suusailmad, on kümne aasta perspektiivis pigem juhus kui reeglipära.

Seekordne maratonipäev ei luba sama ilusat ilma kui mullu.

Ei tahaks sellist ilma. Millegipärast kipub olema nii, et kuu aega on ilus ilm ja just Tartu maratoni päeval hakkavad asjad kiiva kiskuma. Temperatuur hakkab tõusma, aga kõige suurem probleem on tuul ja lumesadu, mida pühapäevaks lubatakse. Ebameeldiv nii sportlastele kui korraldajatele.

Just tuul toob endaga kaasa igasuguseid lendavaid objekte, alates joogitopsidest teeninduspunktides ja reklaamidest. Tülikad pisiasjad, millele ilusa ilmaga ei pea mõtlema, aga mis toovad endaga kaasa palju sehkendamist ja muresid. Küsitav on ka see, kas me Otepääl stardilina saame üldse üles tõmmata, kui lõunatuul on kuni 15 meetrit sekundis.  

Tänavu oli Tartu maratoni talvistes üritustes omajagu uuendusi – esimest korda peeti teatemaraton, tähistati rahvusvahelist lumepäeva. Millega on plaanis üllatada järgmisel aastal?

Praegu ei ole midagi suurt ja kindlat paika pandud, mida päris uut teha. Teatemaratoniga tahame jätkata, korraldustaset jm pisisaju parandada. FIS Snow Day koha pealt ei oska öelda, mis edasi saab, oli see ühekordne üritus või saab samuti traditsiooniks. Eks kuuleb eeloleval kevadel, mis FISi plaanid on.

Tartu maraton on juba aastaid Worldloppeti ja FIS Marathon Cupi sarjades, tänavu liitusite Ski Classicu sarjaga, ehk olete kindlalt maailmakaardil. Ometi kutsusite tänavu siia veel portsu välisajakirjanikke ja reisikorraldajaid. Kas Tartu maraton on veel vähe tuntud?

Sellise operatsiooni võtsime tänavu esimest korda tõsisemalt ette.  Lõpuks ometi on saanud Tartu maraton tähelepanu ka Eesti turismi toetavate organisatsioonide poolt ja tänu neile saame tunduvalt suuremalt Tartu maratoni turundada välismaale. Üks osa on teleülekanne, mis läheb tänavu päris mitmesse välisriiki, ja teine on välisriikide suusaajakirjanike ja reisikorraldajate siiakutsumine, mis tähendab edaspidi Tartu maratonile organiseeritult turismigruppide toomist.

Kuivõrd Otepää ja muu Lõuna-Eesti potentsiaalsele turistide voolule vastu peab?

Eks Tartu maratoni ja muude suurürituste ajal ole Otepääl ikka korraks kitsas käes. Aga eks püsiv garanteeritud turistide voog ongi see, mis annab turismiettevõtjatele kindlust teha investeeringuid majutus- ja toitlustusasutustesse ning muusse, mida turistid võiksid tarbida.

Ja kui Otepääl on kitsas, siis Tartus ikka majutust leiab. 40-kilomeetrine vahemaa ei ole väga suur.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles