Liimets: just ulatuslik vaktsineerimine on aidanud meil veelgi enam piiranguid leevendada

Loora-Elisabet Lomp
, Eesti uudiste päevatoimetaja
Copy
Välisminister Eva-Maria Liimets.
Välisminister Eva-Maria Liimets. Foto: Gert Tali

Välisminister Eva-Maria Liimets (KE) kirjutas sotsiaalmeediasse, et arutelu vaktsiinisertifikaatide ja testitulemuste tasakaalu üle meie ühiskonnaelus osalemiseks on jätkuvalt vajalik. Kuigi eile rääkis Keskerakonna esimees Jüri Ratas, et Covid-19 digitõendi aeg on möödas, siis välisminister tõi aga välja, kuidas vaid koroonavaktsiin on Euroopa Liitu aidanud. 

«Vaktsineerimine kaitseb eelkõige igaühte ennast, aga igaühe enda negatiivne test kõiki teisi meie ümber. Suurem osa riike otsib siin enda jaoks kõige paremaid lahendusi ning valdavat lähenemist tegelikult pole,» kirjutas välisminister. 

Ta tõi välja Euroopa Komisjoni avaldatud raporti, milles selgub, et mitmed Euroopa Liidu ja majanduspiirkonna riigid arvestavad riigisiseselt negatiivset testitulemust samaväärsena vaktsineerimissertifikaadiga. «Teistes riikides, nende hulgas ka Eestis, seda praegu ei tehta. Ülejäänute puhul on asi keerulisem ning ka üldine seis on muutlik, sõltudes loomulikult iga riigi viiruseolukorrast,» lisas Liimets. 

Veel tõi ta välja Politico ülevaate, millest selgub, et 32-st vaadeldud riigist arvestab sertifikaadi kõrval ühel või teisel määral negatiivset testitulemust 11 riiki.

«Esimesest Eesti koroonajuhtumist möödub peagi kaks aastat. Oleme viiruse seljatamisel otsinud pidevalt üksikisiku vabaduste ja ühiskonna huvide õiglast vahekorda,» kirjutas ta. Liimetsa sõnul Eesti jääb silma teiste riikidega võrreldes suure avatuse ning väheste tavaelule tehtud kitsendustega. 

Liimetsa sõnul on vaktsineerimine üheselt kõigi huvides ning raske haigestumise eest kaitsvad Covid-19 vaktsiinid läbipõdemisest oluliselt ohutum valik. «Just ulatuslik vaktsineerimine, mitte miski muu, on aidanud meil veelgi enam piiranguid leevendada ning üha rohkem tavalise elu poole tagasi liikuda,» kirjutas Liimets. 

Ta märkis, et kõik ELi riigid on seadnud enda eesmärgiks, et võimalikult suur osa meie inimestest oleks Covid-19 vastu vaktsineeritud. «See tagab meile ka omavahelise reisimisvabaduse. Kui inimesed on raske haigestumise eest kaitstud, siis saab naasta täiesti vaba majanduse, inimeste takistusteta liikumise, kultuuri toimimise ning kõige muu harjumuspärase juurde,» lisas Liimets. Seetõttu tema sõnul peab valitsus koos teadusnõukojaga negatiivse testitulemuse arvesse võtmiseks lähimal ajal parima lahenduse leidma.

EL riigid kaotavad reisipiirangud koroonatõendi omanikele

Euroopa Liidu riigid jõudsid kokkuleppel koordineeritud reisipiirangutes, mis võimaldab vaktsineeritud reisijatel ühenduse 27 riigis vabalt liikuda (eeldusel, et kõik järgivad kokkulepet).

Erinevad EL riigid on valinud väga erinevad piirangud ning on väga suur vahe, kas reisida näiteks Itaaliasse või Iirimaale. Kokkulepe hakkab kehtima alates 1. veebruarist 2022.

Kokkuvõte uutest reeglitest:

  • Kõik EL kehtiva digitaalse vaktsineerimistõendiga on vabastatud testimisnõudest ja karantiinist. *Vaktsineerimissertifikaat on kehtiv, kui vaktsineerimine on tehtud Euroopa Liidus aktsepteeritud vaktsiiniga vähemalt 14 päeva tagasi j viimasest doosist ei ole möödunud rohkem, kui 9 kuud või
  • on saanud tõhustusdoosi või
  • on Covid-19 läbipõdenud ja viimasest positiivsest testist on möödunud vähem, kui 180 päeva või
  • on teinud negatiivse PCR testi kuni 72 tundi enne saabumist või on teinud antigeeni kiirtesti mitte varem, kui 24 tundi enne saabumist.
  • Digitaalse vaktsineerimistõendita reisijad võivad vajada kas enne reisi või kuni 24 tundi pärast saabumist tehtud testi.
  • Alla 12 aastastelt reisijatelt digisertifikaati ei nõuta.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles