Valitsus kiitis heaks NATO ja ELi julgeolekusätete rakendamise korra

BNS
Copy
Peaminister Kaja Kallas.
Peaminister Kaja Kallas. Foto: Remo Tõnismäe

Valitsus kiitis heaks Põhja-Atlandi lepingu artiklite 4 ja 5 ning Euroopa Liidu lepingu artikli 42 lõike 7 ja Euroopa Liidu toimimise lepingu artikli 222 rakendamise riigisisese korra.

Korraga täpsustatakse ja osaliselt lihtsustatakse artiklite menetlemist kogu protsessi ulatuses alates rakendamise taotlemisest, rakendamisest endast ja lõpetades teavitamisega.

Korraga kirjeldatakse protsesse, kuidas riigisiseselt menetleda artikleid, kui nende kasutamist nõuavad teised riigid, samuti määratakse riigisisesed protsessid ja pädevused, juhuks kui Eesti soovib mõnda neist artiklitest kasutada.

Artikleid ei saa riigisiseselt täpselt ühe protsessi abil menetleda nende erineva iseloomu tõttu. Kui Põhja-Atlandi lepingu 5. ja 4. artikkel defineerivad ühenduse ühiskaitset ja reaalse ohu korral Põhja-Atlandi nõukogu kokkukutsumist ning ELi lepingu artikkel 42 sätestab liikmesriikide kohustuse anda abi relvastatud kallaletungi ohvriks langenud liikmesriigile, siis Euroopa Liidu toimimise lepingu artikli 222 kasutamine ei pea olema seotud julgeolekuolukorraga, seda võib kasutada ka looduskatastroofi või pandeemia puhul.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles