FOTOD ⟩ «Meie kohustus on seista vastu katsetele õigustada inimsusevastaseid kuritegusid»: president Karis avas holokaustiohvrite mälestusmärgi

Copy

Mineviku koledustest kõnelemine annab lootust, et suudame samalaadsete hirmutegude kordumise ära hoida, ütles president Alar Karis neljapäeval holokaustiohvrite mälestusmärgi avamisel Tallinnas Liiva kalmistul.

«Totalitaarsed režiimid heitsid tumeda varju kogu maailmale. Aga veel nüüdki hoiab nende režiimide vari mitmel pool mõtteid oma kütkeis, püüdes õigustada türannia julmi tegusid. On meie kohustus seista vastu igale katsele pisendada või õigustada ükskõik millist inimsusevastast kuritegu,» kõneles president Karis.

«Nendest koledustest kõnelemine annab meile lootust, et suudame ära hoida samalaadsete hirmutegude kordumise,» ütles president holokaustiohvrite mälestusmärgi avamisel.

President Karis rõhutas, kui oluline on mäletamine. «Peame mõistma ja meeles hoidma, et totalitaarsed ja imperiaalsed ahvatlused ei too kunagi midagi muud peale kannatuste, hirmu ja leina. Me ei tohi lasta ennast uinutada nende poolt pakutavatel lihtsatel või justkui «õigustatud» soovidel. Sest meie senine kurb kogemus on meile õpetanud, kui tähtis on vabadus ja vabade inimeste demokraatlikud valikud,» lisas riigipea.

27. jaanuaril tähistatav holokausti mälestuspäev on pühendatud Teises maailmasõjas massiliselt mõrvatud juutide mälestuseks. Mälestuspäeva daatum valiti 1945. aasta 27. jaanuari järgi, mil Nõukogude armee vabastas Poolas Auschwitzi koonduslaagri.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles