AK FOOKUS ⟩ Kasahstani politoloog ei näe riigis enam protestipotentsiaali

Copy
Almatõ Kasahhi-Saksa ülikooli professor politoloog Rustam Burnašev ei näe praegu Kasahstanis jõudu, kes võiks valitseva režiimi välja vahetada.
Almatõ Kasahhi-Saksa ülikooli professor politoloog Rustam Burnašev ei näe praegu Kasahstanis jõudu, kes võiks valitseva režiimi välja vahetada. Foto: Remo Tõnismäe

Kasahstani Almatõ Kasahhi-Saksa ülikooli professor politoloog Rustam Burnašev ei näe, et jaanuari alguses lahvatanud massirahutused võiksid lähiajal taas puhkeda, kuna protestipotentsiaal on praeguseks ammendunud. Kui aga president Kasõm-Žomart Tokajevi veebruariks lubatud majandusreformid rahva ootustele ei vasta, võib hakata küpsema uus protestilaine.

Jaanuari alguse rahutustes hukkunute ametlik arv on 225 inimest. Kas seda võib uskuda?

On ilmselge, et see arv ei saa olla täpne. Esiteks võitlevad paljud rahutustes haavatud inimesed haiglate intensiivraviosakonnas oma elu eest. Nemad võivad kahjuks hukkunute arvu suurendada. On inimesi, kes on kuulutatud rahutuste käigus teadmata kadunuks. Ei ole teada, kas nad on hukkunud või varjavad ennast kuskil, aga kahjuks võib hukkunute arv ka nende arvelt suureneda.

Praegu välja öeldud arv pole kindlasti lõplik. On ka märgitud, et Kasahstani riigil on varem olnud kombeks sääraste sündmuste puhul tegelikku hukkunute arvu vähendada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles