Rootsi ei kavatse Kiievi saatkonna töötajaid esialgu evakueerida

Copy
Ann Linde.
Ann Linde. Foto: Virginia Mayo/Scanpix

Rootsi välisminister Ann Linde ütles esmaspäeval telefonivestluses Ukraina välisministri Dmõtro Kulebaga, et Kiievis asuva Rootsi saatkonna töötajaid ega nende pereliikmeid ei ole esialgu plaanis evakueerida.

Ukraina välisministeeriumi pressiteenistuse teatel teavitas Kuleba Lindet üksikasjalikult julgeolekuolukorrast piiri lähedal ja Venemaa poolt ajutiselt okupeeritud Ukraina aladel ning Venemaa desinformatsioonist ja püüdlustest õõnestada Ukraina majanduslikku stabiilsust.

«Rootsi välisminister kinnitas veel kord Rootsi vankumatut toetust Ukraina suveräänsusele ja territoriaalsele terviklikkusele ning põhimõtte »Ukraina kohta ei tehta otsuseid ilma Ukrainata« järgimist,» seisis avalduses.

Välisministeeriumist teadaande kohaselt kinnitas Linde ühtlasi aktiivset toetust Venemaa tervikliku ohjeldamispaketi elluviimisele. Sellega seoses arutasid vestluspartnerid Euroopa Liidu uusi Venemaa vastaseid sanktsioone.

Venemaa sissetungi oht Ukrainasse on käivitanud Soomes ja Rootsis uuesti arutelu selle üle, kas nad peaksid NATO-ga liituma, et tõrjuda võimalikku agressiooni idast.

Eelmisel nädalal oli kuulda hävitajate harjutuslende Soome pealinna kohal, samas kui Rootsi saatis kasvavate pingete tõttu hiljuti väed Läänemere saarele.

President Vladimir Putini nõudmised NATO-le mitte laieneda itta on pannud ka Soome ja Rootsi liidrid valjuhäälselt kinnitama oma õigust soovi korral liikmeks saada.

«Liikmesuse küsimuse peavad lõpuks otsustama Soome ja 30 NATO liitlasriiki ja täpselt samuti on see ka Rootsi puhul,» ütles NATO peasekretär Jens Stoltenberg pärast kohtumist nende riikide välisministritega.

Soome ega Rootsi ei ole avaldanud ametlikku soovi täisliikmeks saada, eelistades selle asemel info jagamist ja mõnd ühist koolitust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles