Homme heisatakse Eesti lipud (1)

Postimees
Copy
Pärgade asetamine Kalevipoja vabadussambale. Pildil sini-must-valge lipp.
Pärgade asetamine Kalevipoja vabadussambale. Pildil sini-must-valge lipp. Foto: Sille Annuk

Kolmapäeval, Tartu rahulepingu sõlmimise 102. aastapäeval, on Eestis lipupäev. Lipu heiskavad kõik riigi- ja omavalistusasutused ning avalik-õiguslikud juriidilised isikud, kuid seda võivad teha ka kõik teised. 

Lipp heisatakse hiljemalt kell kaheksa hommikul ja langetatakse päikeseloojangul.

2. veebruaril 1920 kirjutati Tartus alla rahulepingule Eesti Vabariigi ja Nõukogude Venemaa vahel. Tartu rahuga lõppes Vabadussõda ning Venemaa tunnustas tingimusteta ja igaveseks Eesti Vabariigi iseseisvust. Selle riigile ja rahvale olulise sündmuse tähistamiseks palistati tänavad ja majad juba 1920. aastal sinimustvalgete lippudega. Eesti lipu heiskamine 2. veebruaril on traditsioon, mis kinnitati ka Eesti lipu seadusega 2005. aastal.

Rahuaastapäeva tähistatakse Tartus, kus kell 9 asetatakse mälestuspärjad Pauluse kalmistul Vabadussõja memoriaalile ja Raadi kalmistul Julius Kuperjanovi hauale. Kell 10 algab mälestustseremoonia Vabadussõja mälestussamba Kalevipoeg juures. Sõnavõtuga esinevad Tartu volikogu esimees Tõnis Lukas, Tartu linnapea Urmas Klaas, kaitseväe akadeemia ülem-rektor kolonel Vahur Karus ja korporatsioonide esindaja Henri Pehk.

Kell 11 algab Tartu rahu platsil traditsiooniline gümnaasiumiõpilaste kõnekoosolek, õpilasesindused asetavad küünlad ja pärja Jaan Poska bareljeefi juurde. Külastajaid ootavad Tartu linnamuuseum ja Eesti rahva muuseum.

Tallinnas asetatakse keskpäeval pärjad Vabadussõja võidusamba jalamile. Pärja «Eesti rahvalt» asetab Vabariigi President Alar Karis ning pärja «Välisteenistuselt» asetavad välisminister Eva-Maria Liimets ja välisministeeriumi kantsler Jonatan Vseviov. Õhtul kell 18 toimub Eesti muusika- ja teatriakadeemia kontserdi- ja teatrimaja suures saalis pidulik kontsert.

Tartu rahu aastapäeva tähistamine algab Haapsalus kell 18, selleks ajaks on kodutütred ja noorkotkad seadnud Vabadussõja mälestussamba kõrvale küünaldest numbri 102. Kõneleb Kaitseliidu Lääne maleva pealik Andres Välli ja Haapsalu linnapea Urmas Sukles. Mälestuspalvuse peab piiskop Tiit Salumäe.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles