FOTOD ⟩ Politsei meeleavaldajate sõidukeid Toompeale ei lase (19)

Copy

Täna toimub Toompeal järjekordne meeleavaldus, kus inimesed üle Eesti kogunesid protestima koroonapiirangute vastu. Eeskätt oodati välisilma näitel raskeveokeid ja sõidukeid. 

Meeleavaldus algas kell 11 ja ühismeedias kõlanud üleskutsete järgi sooviti Toompeale siseneda suure sõidukite kolonnina. Kaarli puiesteel Vabamu muuseumi juures on aga ees politseibuss, mis sõidukeid mööda ei lase ja soovitab liiklejatel mujale parkida. PPA kinnitas Postimehele, et piirkonda pääsevad autodega vaid kohalikud, riigikogulased ning operatiivsõidukid. Lisaks neile mõistagi ka jalakäijad. 

«Seoses Toompeal toimuva meeleavaldusega on Kaarli puiesteele tekkinud ummik, mis takistab nii ühistranspordi liikumist kui ka elupäästva abi ligipääsemist,» märkis politsei ja palus inimestel kesklinna piirkonnas sõidukitega liiklemist vältida. 

Sõidukeid pargitakse ka autotee äärde. Mupo teatel piirduvad nad trahvimisega. 

Sissepääs Toompeale on piiratud alates Vabamu muuseumist.
Sissepääs Toompeale on piiratud alates Vabamu muuseumist. Foto: Erakogu

Ühismeedia kommuunis on mõned meeleavaldajad avaldanud soovi riigikogulased ja Toompea ümber piirata. Küll aga on riigikogus istungitevaba nädal. Kohapeal viibinud ajakirjaniku sõnul on riigikogu erinevalt tänavatest väga vaikne – samal ajal, kui meeleavaldajad liiguvad riigikogu lossi eest Stenbocki maja suunas meeleavaldusele, lehvivad riigikogu hoones Madis Millingu mälestuseks leinalipud, fuajees on mälestuspilt ja -raamat, leinaroos ning põlev küünal.

Riigikogu koridorides on liikumas märgata vaid üksikuid saadikuid. On neidki, kes saavad rahvasaadiku surmast teada, nähes hoonesse tulles fuajees Millingu mustvalget pilti mustas raamis.

Meelt avaldatakse jalgsi ning Toomkiriku juures, kus sõna võtavad näiteks nii SAPTK juht Varro Vooglaid kui ka EKRE esimees Martin Helme. «Nüüd tõesti aitab. Maskid maha!» kõlab põhiloosung.

Koguneti üle Eesti

Hommikul koguneti nii kaubanduskeskuste parklates, teeservades kui ka tanklates. Sikupilli kaubanduskeskuse parklas kogunejaid küll oli, ent samas polnud päris selge, kes valmistus suureks meeleavalduseks ja kes külastab lihtsalt poodi. Olenemata üleskutsetest, pole veokeid eriti palju. 

Meeleavaldajad liiguvad Toompeale
Meeleavaldajad liiguvad Toompeale Foto: Erakogu

Politsei ja linn olid kuni 300 osalejaga ametlikust kogunemisest teadlikud, kuid sõidukite kogunemist registreerimisel mainitud ei ole. Raskeveokid kesklinna ilma eriloata siseneda ei tohi. Seetõttu üritusele heakskiitu sellisel kujul pole ja PPA teatas eile, et reageerib vastavalt vajadusele.

Kogunejad Sikupilli keskuses
Kogunejad Sikupilli keskuses Foto: Erakogu

Uudis täieneb!

Kommentaarid (19)
Copy
Tagasi üles