FOTO ⟩ Eestit väisas kõrge Briti sõjaväeülem

Margus Paaliste
, ajakirjanik
Copy
Briti ühendekspeditsiooniväe ülem kindralmajor Jim Morris (paremal) ja kaitseväe juhataja asetäitja kindralmajor Veiko-Vello Palm.
Briti ühendekspeditsiooniväe ülem kindralmajor Jim Morris (paremal) ja kaitseväe juhataja asetäitja kindralmajor Veiko-Vello Palm. Foto: VALNER VAINO

Eestis kahepäevasel visiidil viibinud Briti ühendekspeditsiooniväe ülem kindralmajor Jim Morris tutvus eile ja täna regiooni julgeolekuolukorraga ning arutas kaitseväe peastaabis kaitseväe juhataja asetäitja kindralmajor Veiko-Vello Palmiga edasist koostööd.

«Eesti on olnud ühendekspeditsiooniväe tegevuses üks võtmeriike,» ütles kindralmajor Morris. «Arutasime Eestis, kuidas ühendekspeditsioonivägi saaks tulevikus veelgi tõhusamalt harjutada ja tegutseda.»

Ühendekspeditsiooniväe (Joint Expeditionary Force, JEF) ülema sõnul on oluline, et JEF ühendab nii NATO kui ka partnerriike, kel on ühine arusaam ja valmisolek üksteist julgeoleku vallas toetada.

«Ühendkuningriigi juhitav koalitsioon võimaldab meil valmistuda koos meile lähedaste riikide, sealhulgas Soome ja Rootsiga, võimalikeks kriisiolukordadeks. Eesti jaoks on oluline, et saame harjutada nii sõjalise abi vastu võtmist kui ka vajadusel abi andmist ning konkreetsete piirkondade või riikide toetamist kriiside korral,» ütles kindralmajor Palm.

Neljapäevast reedeni kestnud visiidi käigus kohtus kindralmajor Morris lisaks ka kaitseministeeriumi kaitsevalmiduse asekantsler Lauri Abeliga, NATO küberkaitsekoostöö keskuse ülema kolonel Jaak Tarieniga, rahvusvaheliste kaitseuuringute keskuse direktori Indrek Kannikuga ning Balti kaitsekolledži ülema brigaadikindral Ilmar Tammega.

Ühendekspeditsioonivägi on 2014. aastal Suurbritannia poolt algatatud ja juhitav koalitsioon, kuhu kuuluvad veel Eesti, Holland, Läti, Leedu, Norra, Rootsi, Soome, Taani ning eelmise aasta aprillist ka Island

Koalitsioon keskendub Läänemere piirkonna, Kaug-Põhja ja Põhja-Atlandi piirkonna julgeolekule olles vajadusel valmis kiirelt reageerima regionaalsete julgeolekuohtudele. Vajadusel saab ühendväekoondise kiiresti integreerida NATO või teiste rahvusvaheliste julgeolekuüksustega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles