Rohelised tahavad loomapiinajatele karmimaid karistusi

Martti Kass
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Koerad.
Koerad. Foto: Margus Ansu

Täna andis Erakond Eestimaa Rohelised (EER) fraktsioon riigikogu menetlusse eelnõu, mis lubab pikendada lisakaristuse kohaldamisel loomapidamise keelu määrasid väärteo korral kuni viie aastani ja kuriteo korral kuni viieteist aastani.

Eelnõu seletuskirjas on märgitud, et loomade suhtes pannakse lubamatuid tegusid toime äärmiselt tihti ning sageli julmal viisil.

«Praktika on näidanud, et isikud, kes selliseid tegusid toime panevad, teevad seda ka edaspidi, mistõttu on seaduses vajalik pikendada vastava teo toimepanemise eest kohaldatava lisakaristuse määrasid,» leiab erakond.

«Seadusmuudatuse vastuvõtmisega parandatakse loomade heaolu ning antakse kohtutele lähtuvalt igast konkreetsest juhtumist võimalus kohaldada loomapidamisõiguse äravõtmist pikemaks ajaks. Ilmselgelt on paljude täna esile kerkinud juhtumite korral lisakaristuse kohaldamise määrad liiga lühikesed,» seisab eelnõu seletuskirjas.

Roheliste hinnangul võimaldab loomapidamise keelu pikendamine paremini kaitsta looma elu, tervist ja heaolu ning seega ka avalikke huve.

Praegu kehtiv karistusseadustik võimaldab looma suhtes lubamatu teo toimepaneku eest süüdi mõistetud inimesele kohaldada lisakaristusena loomapidamisõiguse äravõtmist, mille aeg ulatub kuriteo korral kuni viie ja väärteo korral kolme aastani.

Lisakaristusena võib loomapidamisõiguse võtta looma hukkumist, vigastamist või talle valu ja välditavaid kannatusi põhjustava teo, näiteks loomavõitluse korraldamise, looma hülgamise või talle kannatusi põhjustava aretustegevuse eest.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles