Liigesevalu ja liigeste vähenenud liikuvus: kuidas neid hädasid leevendada?

KBM Pharma OÜ
Copy
Foto: Shutterstock

Liigesehaigused kimbutavad miljoneid inimesi kogu maailmas. Selle peamisteks põhjusteks on ebapiisav liikumine, ülekaal ja ebatervislik toitumine.

Liigesed on olulised mehhanismid, mis tagavad meie keha normaalse liikuvuse. Aastate jooksul koormuste tõttu liigesed kuluvad ja võib tekkida liigesepõletik. Eestis kannatab liigesehaiguste all pea 300 000 inimest. Kogu Euroopas põeb erinevaid kroonilisi liigesehaigusi üle 100 miljoni inimese. 

Valu liigestes võib olla tingitud liigeskõhre kulumisest või kroonilisest põletikust, aga valu võivad põhjustada ka ülekoormusest või traumadest tekkivad liigeste või kõõluste põletikud.

Liigesehaiguste all kannatab järjest enam inimesi.

Kroonilistest liigesehaigustest esineb kõige sagedamini artroosi. Kõige suuremaid vaevusi põhjustab see puusa- ja põlveliigestes. Puusaliigese artroosi esineb umbes 11% täiskasvanutest.

Haigus võib hakata arenema keskeas, kuid eakate hulgas on artroos juba enamikul inimestest. Artroosi põhjuseks on kõhre järkjärguline kulumine. Kõhr on kude, mis katab liigeses luupindu ning on tervena sile ja läikiv. Terve kõhr võimaldab liigeses sujuvat ja valutut liikuvust. Kõhre kulumise tõttu kaotab see oma sileda pinna, väheneb tema elastsus ja halvenevad puhverdavad omadused. Artroosi korral võib lisaks kõhrekahjustusele tekkida ka liigesesisene põletik.

Reumatoidartriit on krooniline liigesepõletik, mis areneb aja jooksul pidevalt edasi ning võib paljudel juhtudel inimese invaliidistada. Algavast reumatoidartriidist annavad märku hommikused liigesevalud ja vähemalt pool tundi kestev hommikune liigeste jäikus (eriti randme- ja sõrmeliigestes). Haiguse üks tunnuseid on väsimus, mis tekib kiiresti nii füüsilist kui vaimset tööd tehes.

Kuidas säilitada liigeste tervist?

Liigestehaiguste, eriti liigesekulumuse ennetamiseks on igaühel võimalik üht-teist ette võtta. Tuleb järgida elustiili, mis tagab liigeste ja eriti liigeskõhre normaalse ainevahetuse ja ei vigasta kõhre.

Liigeste haigustest aitavad hoiduda:

· piisav vedeliku tarbimine,

· alkoholist ja suitsetamisest loobumine,

· tervislik ja mitmekülgne toitumine,

· ülekaalust hoidumine / vabanemine,

· regulaarne liigestesõbralik liikumine, eriti jalgrattasõit ja ujumine,

· sundasendite ja liigeste liigse koormamise vältimine.

Abi apteegist - efektiivsed vahendid liigestele.

Ravimeetodit, mis artroosi ja reumatoidartriidi täielikult välja raviks, siiamaani veel ei ole. Seetõttu on krooniliste liigesehaiguste ravi suunatud eelkõige valu leevendamisele, liigese liikuvuse parandamisele ja liikumisvõime säilitamisele.

Samas on hea teada, et liigesehaiguste korral saab abi looduslikest vahenditest. Uuringute tulemused ja pikaajaline ravikogemus näitab, et mõnede bioaktiivsete ainete regulaarne manustamine aitab hoida liigeste tervist ning vältida liigese kulumise süvenemist.

Arstid soovitavad kasutada aineid, mis on liigeste looduslikeks ehitusmaterjalideks: glükoosamiini, kondroitiini, kollageeni ja hüaluroonhapet. Need neli ainet on liigesekõhre peamised ja äärmiselt olulised koostisosad. On välja selgitatud, et ka oomega-3 rasvhapetest võib olla abi. Oomega-3 rasvhapped tõstavad liigeskõhre vastupanuvõimet põletikulistele protsessidele ja aitavad kaasa liigeste liikuvusele. Mõistlik valik on Artroveron – komplekspreparaat, milles kõik need ained on olemas.

Artroveronist on abi nii liigeste kulumise, krooniliste liigesepõletike kui ka liigeste traumade või pikaajalise ülekoormuse (ülekaal või intensiivne kehaline treening) puhul.

Liigesepõletike puhul saab abi ka taimedest. India viirukipuu ehk boswellia ekstraktis sisalduvad bosvellhapped suruvad maha põletikku ning aitavad suurendada liigeste liikuvust ja paindlikkust. Apteekides on saadaval Terrapoint Boswellia kapslid, mille eelis traditsiooniliste põletikuvastaste ravimite ees on tõsiste kõrvaltoimete puudumine.

Soodsalt saab nii Artroveroni kui ka Terrapoint Boswellia kapsleid osta siit

Copy
Tagasi üles