Medvedevi nõunik: Kudrin oleks parem peaminister

, välisuudiste toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Endine rahandusminister Aleksei Kudrin osales 4. veebruaril opositsiooni massimeeleavaldusel Moskvas.
Endine rahandusminister Aleksei Kudrin osales 4. veebruaril opositsiooni massimeeleavaldusel Moskvas. Foto: SCANPIX

Ametist lahkuva Venemaa presidendi Dmitri Medvedevi nõuniku sõnul peaks riigipea loobuma plaanist hakata peaministriks ja lubama valitsusjuhi kohale Aleksei Kudrini – mehe, kelle ta mullu rahandusministri kohalt vallandas.

Medvedevi loodud Kaasaegse Arengu Instituudi juht Igor Jurgens ütles Bloombergile, et praegusest presidendist on saanud vähetähtis poliitiline tegelane, kes ei saaks peaministrina eriti edukalt hakkama.

46-aastane Medvedev ja 59-aastane peaminister Vladimir Putin teatasid septembris, et kavatsevad märtsikuiste presidendivalimiste järel kohad vahetada. Jurgens usub, et tegemist on suure veaga, sest Putini liitlased valitsuses «kisuvad Medvedevi lõhki».

Jurgens soovitab peaministri kohale Aleksei Kudrinit (51), kelle Medvedev vallandas pärast seda, kui Kudrin ei olnud nõus presidendi sooviga suurendada sõjaväekulutusi. «Kudrin oleks vahepealseks ajaks ideaalne peaminister, sest ta on kõrge renomeega professionaal ja tal on ilmselgelt tulevase president Putini usaldus,» ütles ta.

Kudrin suudab ka hoida riigikulud kontrolli all ja ühtlasi ellu viia kauaoodatud poliitilisi reforme, ütles Jurgens, kes aitab enda sõnul Kudrinit uut erakonda luua. Kudrin ütles sel kuul, et pidas kõnelusi demokraatiameelsete rühmitustega ühise organisatsiooni loomiseks, kuid nendega kokkuleppele ei jõudnud.

Analüütiku Gleb Pavlovski sõnul saab Putin ületada vene keskklassi usaldamatuse enda vastu vaid siis, kui delegeerib osa oma võimust tugevale valitsusele, mis viiks ellu viimastel kuudel tänavatele tulnud demonstrantide nõutud majanduslikud ja poliitilised muutused.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles