Macron hoiatas veel kord Venemaa palgasõdurite eest Malis

Copy
Emmanuel Macron.
Emmanuel Macron. Foto: Romain GAILLARD/POOL/Scanpix

President Emmanuel Macron mõistis neljapäeval seni kõige karmisõnalisemalt hukka Venemaa palgasõdurite erafirma Wagneri, kelle saabumine Lääne-Aafrikasse on Pariisi vihastanud.

Prantsusmaa liider tegi selgeks, et kokkulepe Mali sõjaväerežiimi ja Wagneri vahel oli otsustava tähtsusega tegur, mis sundis Pariisi oma 2400 sõdurit pärast üheksa aastat kestnud lähetamist riigist välja viima.

«Wagner saabub Malisse röövellike kavatsustega, aga miks? Sest pärast kahte riigipööret võimul olev hunta peab neid parimateks partneriteks oma võimu kaitsmiseks ja mitte terrorismi vastu võitlemiseks,» ütles Macron.

Macron süüdistas Wagnerit muu hulgas kuritarvitustes Liibüas ja Kesk-Aafrika Vabariigis. «Malis on nad põhimõtteliselt selleks, et kindlustada oma ärihuve ja kaitsta huntat ennast,» lisas Macron.

President kutsus Mali liidreid üles selgitama, kuidas nad Wagnerile maksavad. «Mali hunta on nad palganud kasutades rahastust, mida nad peavad ise rahvale selgitama,» ütles Macron Pariisis pressikonverentsil.

USA Aafrika väejuhatuse juht Stephen Townsend ütles selle kuu alguses, et tema arvates maksab Mali Wagnerile 10 miljonit USA dollarit kuus ning seda osaliselt kulla ja vääriskivide näol.

Macron teatas varem päeval ametlikult, et nende väed lahkuvad lahingumissioonidelt Barkhane ja Takuba. «Me ei saa jääda sõjaliselt seotuks de facto võimudega, kelle strateegiat ja salaeesmärke me ei jaga,» viitas Macron

Prantsusmaa ja Mali hunta järjest halvenenud suhetele ja viimaste koostööle Vene palgasõduritega. Kuigi Mali lahingumissioonidel teenivad Eesti sõdurid veel kohvreid ei paki, tulevad nad sealt siiski välja nii kiiresti kui võimalik.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles