VIDEO ⟩ Kiik, Dontšenko ja Talving rääkisid Covid-19 olukorrast (3)

Loora-Elisabet Lomp
, Eesti uudiste päevatoimetaja
Copy
Terviseameti pressikonverents. Pildil on tervise- ja tööminister Tanel Kiik (KE).
Terviseameti pressikonverents. Pildil on tervise- ja tööminister Tanel Kiik (KE). Foto: Konstantin Sednev

Tervise- ja tööminister Tanel Kiik (KE), terviseameti nakkushaiguste osakonna nõunik Irina Dontšenko ja Põhja-Eesti Regionaalhaigla ülemarst, Põhja meditsiinistaabi juht dr Peep Talving räägivad koroonaviirusest ja kriitilisest olukorrast haiglates. 

Esmaspäeval teatas Lääne-Tallinna Keskhaigla (LKTH), et Covid-19 voodikohtade kriitilise piirini täitumise tõttu suurendas haigla koroonapatsientide ravivõimekust, avades täiendava 16 voodikohaga koroonaosakonna. Uus osakond Covid-19 patsientide ravimiseks asub üldkirurgiaosakonna ruumides LTKH Meremeeste korpuses aadressil Paldiski mnt 68.

LTKH juht dr Arkadi Popov ütles varem, et uue koroonaosakonna loomine toob kaasa plaanilise statsionaarse ravitöö täiendava piiramise haiglas. «Piirame plaanilist statsionaarset ravi kirurgilistel erialadel umbes 50 protsendi ulatuses ja gastroenteroloogias täies mahus ehk 100 protsenti. Juba varasemast ajast oleme vähendanud plaanilist tööd ka õendusabikliinikus, et suunata sealset personali appi Covid-osakondadesse nakkuskliinikus,» märkis ta.

Nüüdsest on LTKHs kokku 108 Covid-19 voodikohta, millest 12 on II astme intensiivravi kohad ja 2 III astme intensiivravi kohad. Kuus voodikohta on naistehaiguste ja sünnitusabi patsientide jaoks. Lisaks on Ida-Tallina Keskhaigla sulgenud plaanilise ravi. 

Terviseamet: murdepunkti pole veel olnud

Tervise- ja tööminister Tanel Kiik (KE) nentis, et prognoositud viiruse leviku murdepunkti pole endiselt toimunud. Haiglates on pooled patsiendid sümptomaatilised Covid-19 nakatunud, teine pool haiglasse tulnud ja seejärel positiivse testi andnud. «Haiglate koormust tõstab ka tervisetöötajate endi nakatumine. Olukorras, kus Eesti tervisesüsteem on olnud alarahastatud, on pandeemia personalipuudust veelgi süvendanud. Siin on haiglad tõsistes raskustes.»

Nüüd kaalub valitsuskabinet tema sõnul ka täiendavate tõhustusdooside (neljanda doosi) võimaldamist hooldekodude elanikele ja eakatele. Ühtlasi plaanitakse PCR-testide kõrval tunnistada ka antigeeni testi. 

Terviseameti nakkushaiguse osakonna nõunik Irina Dontšenko pani pressikonverentsil inimestele südamele, et suurüritused tasub siiski edasi lükata. Kokku soovitatakse saada värskes õhus ning vanemaealistel inimestel soovitatakse üritustel mitte osaleda. Dontšenko rõhutas, et riskirühmas olevad inimesed peaks tipptundidel ühistranspordis liiklemist vältima. 

Talving: väga kaugele eskaleeruda enam ei saa

«Umbes 50 protsenti plaanilisest kirurgilisest ravist on täna maas,» sõnas PERHi ülemarst Peep Talving ja sõnas, et siinkohal peitub lahendus kontaktide vähendamisel. «See puudutab kõigi emasid, isasid, vanaemasid, vanaisasid. Me ei saa lihtsalt enam plaanilist ravi sellises mahus võimaldada.»

Haiglatele on tema sõnul veel koormaks ka haiglasisesesd nakatumised. «Ligi 10 protsenti töötajatest on töövõimetuslehel, nendest korralik osa on ka Covid-19 nakkustega,» rääkis ta.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles