Tšornobõli tuumajaama ümber kasvas järsult kiirgustase (9)

Ülle Harju
, ajakirjanik
Copy
Radiatsioonitaseme tõus Tšornobõli tuumajaama ümbruses.
Radiatsioonitaseme tõus Tšornobõli tuumajaama ümbruses. Foto: www.saveecobot.com

Pärast seda, kui Vene väed tungisid 24. veebruari õhtul Ukraina põhjaosas asuva Tšornobõli tuumajaama territooriumile, kasvas sealt leviv kiirgustase 20kordseks.

Ukraina radiatsioonikaardi www.saveecobot.com andmeil tõusis 24. veebruari õhtul kella 21-22 vahel Tšornobõli tuumajaama territooriumilt leviv gammakiirguse tase 20kordseks. Gammakiirguse doosikiiruseks mõõtis vaatlusjaam 65 500 nSv/h (nanosieverti tunnis). Varasematel päevadel on Tšornobõli keskmine kiirgustase olnud 3000 nSv/h ringis.

Pripjatis on kiirgustase täna 10 200 nSv/h (tõus samuti 20 x), kaugemal vähem. Mõnes mõõtejaamas kerkis kiirgustase 33kordseks.

Eestis oli 2020. aastal tavapärane kiirgustase 30-102 nSv/h (keskkonnaagentuuri andmetel).

«Ukraina Riiklik Tuumainspektsioon andis ametlikke kanaleid pidi Rahvusvahelise Aatomienergiaagentuuri (IAEA) liikmeile teada, et Tšernobõli eritsoonis on suurenenud osadel aladel gammakiirguse doosikiirus, suurenemise hinnanguliseks põhjuseks võib olla ülemise pinnasekihi segipööramine, mis on tingitud märkimisväärse hulga raskete masinate/sõjaväemasinate liikumisest,» kommenteeris Eesti keskkonnaameti kliima- ja kiirgusosakonna nõunik Teet Koitjärv reede pärastlõunal. «Praegu on neid andmeid võimatu kontrollida, sest ala on okupeeritud ning seal toimub sõjategevus.»

Koitjärv kinnitas, et Eesti elanikele kiirgusohtu ei ole. «Keskkonnaamet hoiab rahvusvaheliste kiirgusohutusasutustega kontakti ja jälgib kiirguse taset Eestis ööpäevaringselt,» sõnas ta.

«Meie mõõtejaamad edastavad andmeid ka elektriühenduse katkemise korral,» lisas Keskkonnaameti peadirektor Rainer Vakra.

Eesti kiirgusohust varajase hoiatamise seirevõrk koosneb 15 automaatsest kiirgusseirejaamast, mis mõõdavad reaalajas õhu gammakiirguse taset üle Eesti. Automaatjaamad on olulised võimaliku piiriülese radioloogilise mõju avastamisel kiirgussündmuste korral lähiriikides. Seiretulemusi saab jälgida aadressil https://www.keskkonnaamet.ee/et/varajane-hoiatamine.

«Leiame, et kõrgenenud kiirgustase ei põhjusta Soomes mingeid tagajärgi,» kinnitas Postimehele ka Soome kiirgus- ja tuumaohutusameti (STUK) asedirektor Tomi Routamo, kes on samuti kiirgustaseme kasvust teavet saanud. «Tuleb meeles pidada, et pinnas tuumajaama ümber on endiselt väga saastunud. Oleme aru saanud, et raskete sõidukitega liikumine on paisanud õhku saastunud tolmu, mis on põhjustanud kiirgustaseme kasvu. Meile teadaolevalt ei ole jaamas tuuma- või kiirgusleket toimunud.»

Vene väed sisenesid Tšornobõli tuumaelektrijaama keelutsooni neljapäeva õhtul. Radioaktiivsete jäätmete hoidlat valvavad Ukraina sõdurid osutasid neile kõva vastupanu, kuid venelased haarasid Tšornobõlis siiski kontrolli enda kätte.

Tuumajäätmete maapealsed ladestuspaigad Tšornobõlis.
Tuumajäätmete maapealsed ladestuspaigad Tšornobõlis. Foto: Google Maps
Kommentaarid (9)
Copy
Tagasi üles