Tšehhi esindajatekoda lükkas Lissaboni leppe hääletuse edasi

Jürgen Tamme
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Reuters / Scanpix

Tšehhi Vabariigi parlamendi alamkoja esimehe teatel lükatakse Lissaboni lepingu hääletus edasi, sest parlamendil on vaja seda uurida.


Käesoleval poolaastal euroliidu eesistujamaa kohustusi täitev Tšehhi, on seni ainus ELi liikmesriik, mis pole alustanud reformilepingu ratifitseerimisprotsessi. Tšehhi parlament pidi Lissaboni lepingut arutama taas 3. veebruaril, kuid esindajatekoja spiiker Miloslav Vlčeki teatel lükatakse hääletus 15. veebruarile, vahendas AFP.

Tšehhi uudisteagentuuri CTK teatel soovib parlamendi välisasjade komitee rohkem aega leppe uurimiseks.

«Me ei saa seda debatti igavesti edasi lükata,» möönis Vlček.

Pärast alamkoda hääletab lepet ka ülemkoda ehk senat. Kui kahekojalise parlamendi mõlemad kojad on Lissaboni lepingu heaks kiitnud, peab sellele andma oma heakskiidu ka euroskeptiline president Václav Klaus.

Parlamendi otsusest olenemata on Klaus ähvardanud ratifitseerimisseadusele mitte alla kirjutada, sest tema hinnangul on see vastuolus Tšehhi suveräänsusega.

Lissaboni leppe jõustumiseks on vaja kõigi liikmesriikide heakskiitu, kuid möödunud aasta juunis toimunud esimesel rahvahääletusel kukkus reformilepe Iirimaal läbi. Siiski ei pea ülejäänud liikmesriigid ratifitseerimisprotsessi uuesti alustama, kui iirlased ELi institutsioone reformiva lepingu heaks kiidavad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles