VIDEO JA -BLOGI ⟩ Valitsus keelas Venemaa ja Valgevene relvajõudude abistamise

Copy
Foto: Tairo Lutter

Valitsuse pressikonverentsil osalesid täna peaminister Kaja Kallas, riigihalduse minister Jaak Aab ning justiitsminister Maris Lauri.

Valitsus tegi Venemaa ja Valgevene sõjalise rünnaku tõttu Ukraina vastu otsuse, millega keelab liituda Venemaa või Valgevene relvajõudude või relvastatud üksustega, osutada neile sõjalist või mittesõjalist kaasabi või muul viisil nende tegevustes osaleda.

Määrusega kehtestatava valitsuse sanktsiooni eesmärk on kaitsta Eesti julgeolekut ning toetada rahvusvahelist julgeolekut ja rahu taastamist, tõkestades uute inimeste värbamist konflikti agressorite poolele või neile mis tahes vormis kaasabi osutamist.

Keeld liituda Venemaa või Valgevene relvajõudude või relvastatud üksustega, osutada neile kaasabi või muul viisil nende tegevustes osaleda kehtib kõigile Eesti territooriumil, samuti Eesti kodanikele ja Eestis registreeritud juriidilistele isikutele välismaal.

Karistusseadustik võimaldab valitsuse sanktsiooni rikkumise eest karistada rahalise karistuse või kuni viieaastase vangistusega.

Siseministri ettepanekul andis valitsus määruse, millega kehtestatakse Eesti-Läti piiril ajutiselt piirikontroll, et Ukrainast sõja eest põgenevate inimeste riiki sisenemist ning esmast kontakti riigiga sujuvamalt korraldada. See võimaldab saada abivajajatest parema ülevaate, pakkuda neile juba piiril vajalikku teavet ja suunata nad esmaste teenuste juurde.

Samuti kiitis valitsus heaks välisministri esitatud seisukohad ning toetas Ukrainale kiire ja selge Euroopa Liiduga liitumise perspektiivi ja kandidaatriigi staatuse andmist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles