Kõik kuus Ukraina ranniku lähedal põhja läinud Eesti kaubalaeva meeskonnaliiget suudeti päästa (7)

Meinhard Pulk
, ajakirjanik
Copy
Eesti ettevõttele kuulunud kaubalaev Helt on seni ainus tsiviilalus, mis on Venemaa rünnakus Ukraina vastu uputatud. Tabamusi on saanud veel vähemalt viis laeva.
Eesti ettevõttele kuulunud kaubalaev Helt on seni ainus tsiviilalus, mis on Venemaa rünnakus Ukraina vastu uputatud. Tabamusi on saanud veel vähemalt viis laeva. Foto: MarineTraffic

Mustal merel Ukraina ranniku lähedal vajus põhja Eesti omanduses kaubalaev Helt.

Laeva käitaja esialgse kahtlustuse põhjal võis alus otsa sõita miinile. Kaks meeskonnaliiget on päästepaatides, neli inimest on jätkuvalt kadunud, avaldas Tallinnas paikneva laeva omanikfirma Vista Shipping Agency juht Igor Ilves Daily Mailile.

Välisministeeriumi kommentaar

Ukrainas Odessa lähistel juhtus õnnetus Eesti ettevõttele kuuluva, ent Panama lipu all sõitva kaubalaevaga. Juhtumi asjaolud on endiselt segased ning pole täpselt teada, mis uppumise põhjustas. Laevameeskonna kuuest liikmest on neli kadunud. Laevameeskonna liikmete seas ei olnud Eesti kodanikke.

Täiendatud kell 16.44: välisministeerium kinnitas, et kõik kuus meeskonna liiget on päästetud.

Laeva personali seas oli üks venelane, üks valgevenelane ja neli ukrainlast. Ohutusjuurdluskeskus (OJK) menetleb juhtumit, aga kuna laev oli Panama lipu all, siis nemad peavad ka juurdlust vedama ning OJK saab vaid abiks olla.

Daily Mail kirjutas, et laev sõitis Panama lipu all sarnaselt paljude teiste kaubalaevadega, kes oma riigi merendusregulatsioonidest hoiduda soovivad. 

Laeva viimane teadaolev asukoht kaardil:

Panama lipu all sõitev Helt kuulub Eesti firmale Vista Shipping Agency AS. Ettevõtte tegevdirektor on Igor Ilves.

Kaubalaev Helt on ehitatud 1985. aastal, selle pikkus on 79,01 meetrit, laius 10,93 meetrit ja veeväljasurve 1473 tonni. Enne Eesti firma omandusse minekut kandis laev nime Carisma.

Laevast on ka varem meedias kirjutatud. Aastal 2017 pääses see napilt Rootsi rannikul kaldasse sõitmisest, purjus kapten suutis siiski viimasel hetkel kurssi muuta. Rootsi kohus võttis ohtliku olukorra põhjustanud Vene kodanikust kapteni vahi alla ja teda ähvardas vanglakaristus.

Vista personalijuht Jelena Hämäläinen vastas Postimehe telefonikõnele, kuid kui sai teada, et helistab ajakirjanik, pani kohe kõne kinni.

Uudis on täiendamisel.

Vene laevad käsivad tsiviillaevadel sõita Musta mere ohtlikusse tsooni

Ukraina relvajõudude kindralstaabi teatel nõuavad Venemaa laevad tsiviilalustelt, et need siseneksid Musta mere ohtlikusse tsooni.

«Ukraina merevägi sulges tsiviillaevanduse turvalisuse huvides laevaliiklusele Musta mere loodeosa. Samal ajal Venemaa Musta mere laevastik jätkab Vene maavägede üksuste taktikat, püüdes varjuda tsiviilisikute taha… Vene merevägi on 21. sajandi piraadid,» märgitakse kindralstaabi teadaandes.

2. märtsi seisuga nõuavad Venemaa laevad tsiviillaevalt Helt, et alus siseneks Musta mere ohtlikusse tsooni. Sel viisil saaksid okupandid varjuda tsiviillaeva kui elava kilbi taha. Vastasel juhul ähvardavad Vene laevad avada Helti pihta tule.

Kindralstaabis märgitakse, et alates täiemahulise sissetungi algusest 24. veebruaril on Vene sõjalaevastik tulistanud kaht tsiviillaeva ning kaks laeva on Vene okupandid võtnud vangi (sealhulgas otsingu- ja päästelaeva Sapfir, mis oli humanitaarmissioonil).

BNS-Interfax

Kommentaarid (7)
Copy
Tagasi üles