AK INTERVJUU Aadu Must – ajaloolane, poliitik ja arhiivihunt (1)

Aimar Altosaar
, ajakirjanik
Copy
Aadu Must rahvusarhiivi hoidlas.
Aadu Must rahvusarhiivi hoidlas. Foto: Margus Ansu

Kuigi avalikkus teab Aadu Musta kui staažikat poliitikut, kes on olnud aastaid nii riigikogu liige kui ka Tartu volikogu esimees, võib tema esimeseks ja kõige suuremaks kutsumuseks pidada arhiividest ajaloolise tõe väljasõelumist.

Ta on juba üle neljakümne aasta töötanud Eesti, Rootsi, Venemaa ja teiste riikide arhiivides, otsides dokumente meie kaasmaalaste kohta. Eriti edukas on Must olnud Venemaa arhiivides töötades, kus ta on teinud otsinguid kümnete linnade dokumendihoidlates.

Tahame Postimehes edaspidi avaldada tema leidudest mõne tähelepanuväärsema loo, kuid tänases intervjuus kirjeldab teenekas arhiiviuurija oma töö algust ja üldisi põhimõtteid. Kuna tunneme teineteist juba ülikooli päevilt, siis sinatame.

Oled väga järjekindel ja edukas Venemaa arhiivide uurija. Räägime täna eelkõige sinu tööst Venemaa arhiivides ja tsaariaegsest ajaloost. Kuidas sinust sai üks kõvemaid arhiivihunte Eestis, kes valdab tõenäoliselt meie kaasmaalastest kõige paremini Venemaa arhiivides töötamise võimalusi?

Alustasin ikka Eesti enda põnevatest arhiividest, samuti Läti, hiljem jõudsin Venemaa ja Rootsi omadeni. Ajaloo allikad on nagu kihiline pirukas ja suuremad saladused ja poliitika on kirjas meid valitsenud riikide arhiivides. Need lahknevad avalikult räägitust ja ka ajalooraamatutesse jõudnust. Sealsamas on ka üsna palju Eestist ära viidud põnevaid dokumente.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles