Millal on õige aeg hakata külvama esimesi köögiviljaseemneid?

Eger Ninn
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Eesti maaviljeluse instituudi taimekasvatuse osakonna vanemteadur Malle Järvan selgitas, et praegu on õige aeg vaadata oma köögiviljaseemned üle ning osta vajaminevad varud valmis.


«Seemnete ostmisel soovitan kindlasti vaadata märget külvikõlbulikkuse kohta, et kui kaua neid võib külvata ja eelistada ikka sellist, mis kehtib ka järgmisse või ülejärgmisse aastasse,» ütles Järvan Vikerraadio saates «Aiatark» ning lisas, et samuti tasub tähele panna paki suurust, kuna erinevad firmad müüvad taimeseemneid väga erinevalt ning sama seemne hind võib seega ühel juhul olla oluliselt kallim kui teise firma puhul.

Lisaks hoiatas teadur kataloogides müüdavate seemnete eest, mille säilivustähtaeg võib juba möödas olla.

Milline muld?

Köögivilja kasvatamiseks võiks Järvani sõnul eelistada kasvuturvast ning sealjuures on oluline teada, et idanevad taimed vajavad kasvamiseks piisavalt õhulist kasvukeskkonda. Enne seemnete istutamist tuleks kotis kokku vajunud turvas õhuliseks soputada ja kui tundub, et õhku kipub siiski väheks jääma, võib turbale lisada ka veidi puhast liiva.

Millal külvata?

Järvan soovitas esimesed külvid teha pigem natuke hiljem kui liiga vara, kuna vastasel juhul võivad taimed välja venida, ära puituda ning nendest ei pruugi head saaki saada.

Järvani sõnul ei maksaks hakata tomatit külvama enne märtsi lõppu ning kõige pikema idanemisajaga paprika võiks mulda panna märtsi esimesel dekaadil. Kui aga paprikaseemneid ette ei leota, võib need panna mulda isegi märtsi alguses. Teadur lisas, et külve tasuks teha mitmes osas – kui üks ebaõnnestub, siis teine ehk läheb õnneks.

«Kurgiseemnega on väga palju aega. Avamaakurgi kasvatajal ja ettekasvatajal ei ole mõtet enne mai algust seda teha,» möönis naine. Kui aga kurgi edasikasvatamiseks on soojemad tingimused (näiteks aknalaud või soe kasvuhoone), võiks esimesed seemned panna maha juba märtsi alguses.

Vaata ka köögiviljade külvitabelit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles