Euroopa kultuuripealinn Tartu 2024 Ellujäämise Kunstid Nõo vallas on Kairit Vene jaoks suurelt unistamise lugu

Tartu 2024
Copy
Foto: Nõo Vald

Tartu on koos Lõuna-Eestiga 2024. aasta Euroopa kultuuripealinn. Ellujäämise Kunstid ehk Arts of Survival on kultuuripealinna kunstiline kontseptsioon. Tegu on just nende teadmiste, oskuste ja väärtustega mis aitavad meil tulevikus hästi elada. Tartu ja Lõuna-Eesti ühine soov on neid Euroopaga jagada ja vajalikku juurde õppida.

Neli kõige olulisemat Ellujäämise Kunsti, mis väljenduvad Tartu 2024 programmis on omapärasus, jätkusuutlikkus, ärksameelsus ja koosloovus.

Loomeettevõtja Kairit Vene (44) on maailmamuutja, kes elab ja töötab oma kodukohas Nõos. Elamine maal on südika kolme lapse ema jaoks positiivselt laetud Ellujäämise Kunst, sest koduhoovis asuva loomeettevõtte KV Savikoja rajamine oli Kairiti pikaaegne unistus.

Unistuse elluviimiseks on vaja teha reaalseid samme. Nii alustas ka Kairit. Keraamika õppimine Tartu Rahvaülikoolis oli Kairiti jaoks armastus esimesest silmapilgust: „Tundsin ära, et see on minu eriala,“ on Kairit tänaseni kindel. Loomeettevõtja sõnul on tema kaks tänast põhisuunda huvitegevus ja kunst.

Muutused said alguse Kairiti soovist olla ise oma aja peremees. Lisaks polnud toonane elukoht Tallinn tema jaoks päris see, mida soovis. Selliselt võttis särav ja töökas naine pere toetusel julguse kokku ning lõpetas ära kaheksast viieni töötamise. Ettevõtja vaatab ajas tagasi: „Olen kõrgharidusega aednik ja pärast kooli asusin elama Tallinna. Sain tööle aianduse hulgimüügiga tegelevas ettevõttes, kuid kahe aasta pärast tulin tagasi kodukanti. Ka Nõos elades käisin Tartusse tööle, 14 aastat töötasin Bauhofi aiaosakonnas, kuid salaja unistasin tegutsemisest oma ettevõttes.“

Sarnaselt teistele eestlaste kasutas ettevõtja riikliku abi: „Töötukassa toel sain lisaks keraamika baaskoolitusele ka ettevõtluskoolituse ning tegin äriplaani. Alustava ettevõtte toetust ma ei võtnud, kuna selleks ajaks oli mul olemas juba ahi ja savikoja ruum remonditud.“ Kairiti unistus on täitunud — tillukeses loomekojas askeldamine pakub palju rõõmu talle endale ja jätkuv populaarsus ning kasvav klientide arv hoiab tegevuses.

Tänaseks on naine julge ja osav juhendaja Nõo noortekeskuse saviringi noortele ja tema juures savitöötoas käivatele käsitööhuvilistele. Juhendamisega hakkas Kairit tegelema 2018. aastast ja on saviga nakatanud mõnikümmend inimest. Koos käiakse paar korda nädalas, muul ajal teeb Kairit ise savist tooteid. „Savitööd teen tellimuse peale ja ka siis, kui tuju tuleb, aga kui õiget tunnet ei teki, siis ei tule ka tööst midagi välja, sest savi tunneb selle ära,“ naerab Kairit.

Enamiku toodangust turundab ta internetis, aga ka kohalikus lillepoes. Ta käib laatadel ja väga hästi jagavad infot kliendid oma tuttavatele, kes samuti tee tema juurde leiavad. Ta julgustab alustama ka teisi: „Kui sul on olemas äge idee ja tahe, siis kindlasti soovitan julguse kokku võtta ja ettevõtlusega tegelema asuda. Maal on turvaline ja ettevõtluse arendamine rikastab piirkonda. Idee leidmine on kohati keeruline, aga kui see on leitud ja tahe suur ning pere toetav, siis on võimalik, et unistused saavad täituda.“

Nõo omab perele keskendunud ettevõtja jaoks olulist kohta tema eluvalikutes: „Nõos on mõnus ettevõtluskeskkond, samas on vajadusel ka linn hästi lähedal, vaid 10 minuti autosõidu kaugusel. Maal on turvaline ja mugav ühildada laste kasvatamine ja oma ettevõttes töötamine. Lastel on hea koduhoovis mängida ja kooli ise jalgsi minna-tulla. Nõo pakub mitmekülgseid võimalusi huvihariduse omandamiseks ja siin saavad lapsed iseseisvalt hakkama ka trennidesse minekuga.“

Euroopa kultuuripealinna tiitli kandmine on Tartu ja teiste Lõuna-Eesti omavalitsuste suurim valdkondadevaheline koostööprojekt ning Eesti 2024. aasta tippsündmus. Tegu on Euroopa suurima kultuurisündmusega. Miks mitte siis tulla ja viia kaasa killuke kunsti oma unistuse täitnud naise tillukesest loomekojast Nõo vallas.

Euroopa 2024. aasta kultuuripealinna programmi viib ellu Tartu linn koos 19 Lõuna-Eesti omavalitsusega: Antsla vald, Elva vald, Kambja vald, Kanepi vald, Kastre vald, Luunja vald, Nõo vald, Otepää vald, Peipsiääre vald, Põlva vald, Rõuge vald, Räpina vald, Setomaa vald, Tartu vald, Tõrva vald, Valga vald, Viljandi linn, Võru linn ja Võru vald.

Copy
Tagasi üles