Sõjapõgenikel on võimalik tasuta õigusabi saada

BNS
Copy
Sõjapõgenike saabumine. Foto on illustreeriv.
Sõjapõgenike saabumine. Foto on illustreeriv. Foto: Urmas Luik

Ligi poolsada advokaati ja mitu advokaadibürood teatasid valmisolekust abistada Eestisse saabuvaid Ukraina sõjapõgenikke ja Ukraina ettevõtteid tasuta õigusabiga.

Eesti Advokatuurile on valmisolekust teatanud 42 advokaati ning abipakkujaid tuleb üha juurde, kinnitas advokatuuri esimees Imbi Jürgen. Tuge pakutakse nii tasuta õigusabi kui ka vajaliku õigusabi finantseerimise kaudu.

«Esmane vastuvõtt põgenikele on Eestis korraldatud, aga esmavajaduste nagu toidu, peavarju ja hingeabiga joonde saades ilmneb tõenäoliselt hulk eeskätt olmelisi, näiteks elukoha või töötamisega seotud õigusküsimusi,» selgitas Jürgen.

«Eesti õiguskord on ukrainlastele võõras ning põgenike või ümberasujate vajadus professionaalse õigusabi järele vägagi tõenäoline. Edaspidi võib tekkida ka keerukamaid, näiteks perekonnaõiguslikke probleeme.»

Advokatuur otsib hetkel võimalusi pakkuda õigusabi keskselt ja koordineeritult, et niigi raskes olukorras inimesed saaks vajaliku teabe lihtsasti mõistetavalt ja soovitavalt ühe teabeakna kaudu.

Abivajajate arv ja õigusabi vajadus pole hetkel selge, kuid advokatuur kaardistab ennetavalt kolleege ja advokaadibüroosid, kes vajaduse kerkides saaksid pagulasi, aga ka Ukraina ettevõtteid abistada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles