Uuest nädalast saavad Ukraina sõjapõgenikud hõlpsamini isikukoodi taotleda (1)

Margus Paaliste
, ajakirjanik
Copy
Pärnu kunagises politseimajas avatud Ukraina sõjapõgenike vastuvõtupunkt.
Pärnu kunagises politseimajas avatud Ukraina sõjapõgenike vastuvõtupunkt. Foto: Urmas Luik

Sotsiaalkindlustusamet saab alates esmaspäevast, 14. märtsist õiguse hakata andma Eestisse saabuvatele Ukraina sõjapõgenikele kohe esimese kontakti ajal riigiga vastuvõtukeskuses isikukoodi.

Eelnõuga lisati rahvastikuregistri andmeandja määrusesse säte, millega sotsiaalkindlustusamet saab õiguse rahvastikuregistrisse uusi isikuid luua ja isikukoodi andmeid anda.

Siseministeeriumi asekantsler Raivo Küüt selgitas, et praegu kehtiva korra järgi on õigus Ukraina sõjapõgenikele isikukoode moodustada maakonnakeskuse omavalitsustel ning siseministeeriumi infotehnoloogia- ja arenduskeskusel.

«Nüüd saab selle võimaluse ka sotsiaalkindlustusamet ning see aitab menetlust kiiremini korraldada ja omavalitsustelt koormust vähemaks võtta. Isikukood moodustatakse sotsiaalkindlustusametile juba muus menetluses esitatud andmete ja dokumentide alusel ning muudab sõjapõgenikele Eestis asjaajamise lihtsamaks,» rääkis Küüt.

Sotsiaalkindlustusameti peadirektori Indrek Holsti sõnul tegeletakse praegu ettevalmistusega selleks, et esmaspäevast oldaks valmis isikukoode väljastama.

«Hakkame isikukoode looma ööpäevaringselt neljas vastuvõtupunktis üle Eesti – Tallinnas, Tartus, Pärnus ja Rakveres. On hea meel, et protsess sõjapõgenike jaoks kiireneb ja mugavamaks muutub,» nentis Holst, lisades, et taotlejate suure hulga tõttu on tõenäoline, et inimesed peavad siiski pisut kannatust varuma ja olema valmis ootama.

Valitsus otsustas muuta siseministeeriumi esitatud Vabariigi Valitsuse 20. detsembri 2018. aasta määrust nr 129 «Rahvastikuregistri turvaklass, täpne andmekoosseis ja andmeandjate kaupa nende üleantavate andmete loetelu» tänasel istungil.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles