Kaitsepolitsei hoiatab vaenulike eriteenistuste värbamiskatsete eest

Postimees
Copy
Kaitsepolitsei.
Kaitsepolitsei. Foto: Tairo Lutter

Reedel paigaldatakse Eesti piiripunktidesse teavitusmaterjalid, mis hoiatavad Eesti riiki sisenejaid ning Eestist Venemaale siirduvaid inimesi vaenulike eriteenistuste värbamiskatsete eest ja kutsuvad neist teada andma.

Eesti Vabariigi karistusseadustiku paragrahv 234² ja 235¹ alusel on kodakondsusest sõltumata karistatav igasugune kaasabi võõrriigi, sh Venemaa ja Valgevene eriteenistustele ja nendega kontaktis olemine. Karistatav on ka Venemaa ja Valgevene esindajatele info jagamine Eesti Vabariigi piirirajatistest, militaar- ja sisejulgeoleku objektidest.

Kaitsepolitsei peadirektori asetäitja Aleksander Tootsi sõnul tingis teavituse Venemaa eriteenistuste aktiivsem piiriületajate tülitamine. «Saame inimesi aidata, kui nad annavad teada oma kontaktist võõrriigi eriteenistusega,» ütles Toots.

«Tagame ise rääkima tulnud inimestele parima võimaliku väljapääsu välisriigi eriteenistuse poolt neile tekitatud olukorrast. Vastupidisel juhul leiavad nad süüdimõistmisel ennast ühest nimekirjast riigireeturite ja riigivastaste kurjategijatega.»

Kaitsepolitsei paneb kõigile südamele, et kui märgatakse kedagi piirirajatisi või militaarobjekte pildistamas või teatakse kedagi, kes teeb Venemaa ja Valgevene eriteenistustega koostööd, siis tuleb sellest teavitada kaitsepolitseiametit e-posti aadressil info24@kapo.ee või telefonil (+372) 612 1455.

Piiriületajad, kellel mingil põhjusel pole võimalik e-kirja saata, saavad piiripunktis teavitada sellest Eesti piirivalvet.

Riigivastased süüteod on sätestatud karistusseadustiku paragrahvides 231-236.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles