HUMOORIKAS VIDEO: Helgur Rosenthal kehastus kultuurikorraldajaks ja korraldab võimalikult keskkonnasõbraliku sündmuse

Kaidi-Lisa Kivisalu
, Tartu 2024 kommunikatsioonispetsialist
Copy
Foto: Kiur Kaasik

Jätkusuutlik kultuur on sotsiaalselt ja keskkondlikult vastutustundlik. Euroopa kultuuripealinn Tartu 2024 on võtnud südameasjaks korraldada kõik oma sündmused keskkonnahoidlikult. Kultuuripealinna eestvedamisel tehakse Lõuna-Eesti kultuurikorralduse status quos revolutsiooniline muutus. Veerand Eestit korraldab 2024. aastal sadu sündmuseid loodushoidlikult.

Kuid kuidas seda ikkagi teha? Humoorikas õppevideos kehastub näitleja Helgur Rosenthal kultuurikorraldajaks ja proovib omal käel korraldada kestlikku sündmust. Seda muidugi kultuuripealinna juhendit hoolega järgides.

Tartu 2024 produtsent Kaspar Aug õppevideost: “Esialgu tundus säärase õppefilmi loomine paras pähkel – Eesti kultuurikorraldajad ei vaja ju tingimata õppefilmi, et sündmusi keskkonnasõbralikult korraldada. Aga kuna soovime, et valminud juhend leviks võimalikult paljude korraldajateni, vormisime selle ülikontsentreeritud kujul ka videoks, mis tänu Andres Maimiku ja Rain Tolgi panusele ka meeldivalt vaimuka vindi omandas.”

Kultuuripealinna kommunikatsioonijuhi Krõõt Filippovi sõnul on ka tõsiste teemade puhul enda üle naermine oluline: “Keskkonnahoidlike lahenduste kommunikatsioon on tänases maailmas üks keerukamaid muutuste juhtimise ning kommunikeerimise valdkondi, sest seotud tegurite hulk on mastaapne ja iga tegevust on võimalik sildistada rohepesuga. Oleme teadlikult oma tegevustes keskendunud kultuurikorraldajatele ja -tarbijatele, lähtume teadusuuringutest ning räägime positiivsete sõnumite kaudu. Keeruliste teemade ja pikkade juhendite tutvustamine humoorikalt lihtsustab alati sõnumist arusaamist.”

28. aprillil toimub keskkonnahoidlikkuse teemat lahkav rahvusvaheline Kultuurikompass: “Kuidas muuta maailma keskkonnahoidliku kultuurikorralduse kaudu?”. Sündmuse korraldaja, Tartu 2024 programmiliini Elu ja Keskkond juht Triin Pikk selgitab: “Meie programm kutsub üles seadma oma tegevuste ökoloogilised tegurid majanduslikest olulisemaks. Seda põhimõtet ise järgides on Euroopa kultuuripealinna sündmused, tegevused ja suhtlus publikuga korraldatud keskkonnahoidlikult. Usume, et saame muuta maailma keskkonnahoidliku kultuurikorralduse kaudu. Iga valdkonna panus kliimamuutuste leevendamisel ja pidurdamisel on ülimalt oluline.”

Õppevideo tutvustas laiemale avalikkusele eelmisel aastal avaldatud Tartu 2024 keskkonnasõbralike sündmuste korraldamise juhendit. Juhendist lähtuvalt on juba korraldatud mitmeid üritusi, nendest kõige suurem oli eelmisel suvel Tartu linnas toimunud Autovabaduse puiestee.

Strateegia loodi sihtasutuse Tartu 2024, Tartu linna, ürituste nõustamisettevõtte Acento, Tartumaa Arendusseltsi ja eri valdkondade kultuuriürituste korraldajate koostöös.

Õppevideo loojad on Andres Maimik ja Rain Tolk, operaator Mart Raun ja kunstnik Helina Risti.

Keskkonnastrateegiast lähemalt: https://tartu2024.ee/ellujaamise-kunstid/keskkonnastrateegia

Foto: Tartu 2024
Copy
Tagasi üles