Kaitseliitu astudes piisab edaspidi sõidukijuhi tervisetõendist

Brita-Maria Alas
, Eesti uudiste päevatoimetaja
Copy
Nägemiskontroll.
Nägemiskontroll. Foto: Peeter Langovits

Kaitseministeerium saatis kooskõlastusele määruse eelnõu, mille kohaselt ei pea Kaitseliidu liikmeks astuda soovijad läbima enam eraldi tervisekontrolli, kui neil on olemas kehtiv mootorsõiduki juhtimisõigus, mille tarvis juba tehakse tervisekontroll.

«Bürokraatia vähendamine loob suuremat julgeolekut. Ukraina sõja järel on märgatavalt suurenenud huvi liituda Kaitseliiduga ning soovime muuta selle protsessi liitujatele lihtsamaks ja vähendada dubleerivaid tegevusi,» märkis kaitseminister Kalle Laanet (RE).

«Kuna mootorsõidukijuhile tehakse enne juhilubade andmist põhjalik tervisekontroll, siis katab see tegelikult ka Kaitseliidu liikmeks astujatele esitatavad nõuded ja saame vähendada korduvaid tervisekontrolle,» selgitas minister.

«Teisalt põhjustab tervisetõendite väljastamine pandeemia ajal tervishoiusüsteemis liigset töökoormust. Seetõttu on otstarbekas tervisekontrollinõuded ühildada, et vähendada perearstide koormust,» lausus Laanet.

Perearstide seltsi juhatuse liige Karmen Joller nentis, et perearstidel on hea meel, et ministeeriumiga on jõutud ühisele seisukohale. 

«Mootorsõidukijuhi tervisetõendi olemasolu korral saab inimene praegu juba liituda näiteks vabatahtlike päästjatega. Mootorsõidukijuhi tervisetõend on paljudel inimestel juba olemas, nii et langeks ära veel üks lisavisiit perearsti juurde, mis hoiab kokku nii patsiendi kui arsti aega,» lisas Joller.

Mootorsõidukijuht peab olema füüsiliselt ja psüühiliselt võimeline mootorsõidukit juhtima ja tal ei tohi olla tervisehäireid, mis takistavad selle ohutut juhtimist. Selliste tervisehäirete esinemine välistab ühtlasi Kaitseliidu tegevuses osalemise ja kuna Kaitseliidu liikmeks olemisega ei kaasne rohkem tervisenõudeid, siis ei ole eraldi tervisekontrolli tegemine põhjendatud, teatas ministeerium.

Kehtiva juhtimisõiguse olemasolu saab Kaitseliit transpordiameti veebilehe kaudu ise kontrollida.

Kui Kaitseliidu liikmeks astuda soovijal puudub kehtiv mootorsõiduki juhtimisõigus, saab ta pöörduda oma perearsti poole, kus tehakse samasugune tervisekontroll nagu mootorsõiduki juhtimisõiguse taotlemisel. Väljastatud tervisetõendi saab esitada Kaitseliidule.

Lisaks saab nüüd Kaitseliidule esitada mõne muu kehtiva tervisetõendi, mille kohaselt on isiku terviseseisundit kontrollitud vähemalt samaväärselt (nt meremehe, tuukri, piloodi vms tervisetõend).

Jätkuvalt saab Kaitseliidu liikmeks astumisel nõutavast tervisekontrollist vabastada isiku, kes omab kehtivat relvaluba või on läbinud tegevväelase, politseiametniku, vanglateenistuse ametniku või abipolitseiniku tervisekontrolli ja omab relvakandmise õigust.

Määruse jõustumisel kehtib uus kord ka neile, kes on juba esitanud avalduse Kaitseliidu liikmeks astumiseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles