Ukraina uuendas soovitava täiendava sõjalise abi nimekirja (1)

BNS
Copy
FGM-148 Javelini hoidev Ukraina sõdur.
FGM-148 Javelini hoidev Ukraina sõdur. Foto: SERGEY BOBOK/SCANPIX

Ukraina on viimastel päevadel uuendanud oma soovitava täiendava sõjalise abi nimekirja USA valitsusele, teatasid neljapäeval Ukraina uudisteportaal Unian ja telekanal CNN.

Nimekirja on lisatud sadades rohkem õhu- ja tankitõrjerakette, kui neid varem taotleti.

See on kirjas telekanali ajakirjanike nähtud dokumendis, kus on üksikasjalikult kirjeldatud vajaminevaid relvi ja varustust.

Ukrainlased on viimastel nädalatel esitanud mitmeid sarnaseid nimekirju, kuid viimane taotlus USA seadusandjatele näib peegeldavat kasvavat vajadust Ühendriikides toodetud õhutõrjerakettide Stinger ja tankitõrjerakettide Javelin järele. Ukraina hinnangul on vaja igapäevaselt mõlemaid 500 raketti.

Uus nimekiri ilmus pärast seda, kui ukrainlased teatasid, et Venemaa jätkuva pealetungi tõttu võib neil tekkida potentsiaalne relvapuudus.

USA ja NATO ametnikud on samas välja toonud, et riiki saadetakse niigi aina rohkem sõjalist abi. Vähem kui kaks nädalat pärast Venemaa sissetungi Ukrainasse olid USA ja teised NATO liikmed saatnud Ukrainasse juba umbes 17 000 tankitõrjeraketti ja 2000 õhutõrjeraketti. Sellest ajast peale on NATO riigid, sealhulgas USA, pidevalt suurendanud relvade ja varustuse tarnimist.

Veebruari lõpus heaks kiidetud 350 miljoni dollari suurune julgeolekuabipakett jõudis Ukrainasse viimastel päevadel ning USA kaitseministeeriumi kõrge ametniku sõnul on juba saabuma hakanud ka kaks järgmist paketti kogusummas miljard dollarit.

USA president Joe Biden kinnitas neljapäeval, et laskemoon ja meie relvad voolavad Ukrainasse samal ajal, kui ma räägin.

Mõned USA kongressi seadusandjad on kindlal veendumusel, et USA peaks andma Ukrainale kõik nende nõutud relvad ja võimalikult kiiresti.

«Nad vajavad kõiki tööriistu mitte ainult sõja üleelamiseks, vaid ka sõja võitmiseks, seega pakume neile rakette, droone ja kogu sõjalist vajaminevat tuge,» arvas Nevada senaator Jackie Rosen.

Suurbritannia teatas kolmapäeval, et saadab Ukraina relvajõududele 6000 raketti ning 25 miljonit naela rahalist toetust.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles