Aas: Simmi ja Dresseni juhtumid on võrreldavad

Merike Teder
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Riigi peaprokurör Norman Aas ütles, et riigireetmises süüdi mõistetud Herman Simmi ja täna kinni peetud Aleksei Dresseni juhtumid võivad olla võrreldavad.

«Seda on praegu raske hinnata, aga kahtlustuse kohaselt teatud määral võivad need olla võrreldavad kaasused,» ütles Aas tänasel pressikonverentsil.

«Kindlasti informatsiooni sisu on olnud erinev, aga perioodide ja ka võimaliku kahju osas menetlus käib, aga mingil määral on need võrreldavad.»

«Herman Simmi kaasuse järel eesti julgeolekusüsteem ja riigisaladuse kaitse süsteem vaadati üle. Kindlasti võivad olla põhjused selles, et sellised pikaajalised tegevused on nüüd suudetud avastada,» lisas Norman Aas.

Viimati mõisteti 2009. aastal riigireetmise eest Eestis süüdi Herman Simm, kes kannab vanglas kaheteistkümne ja poole aasta pikkust karistust. Täna avaldatud juhtumil uurimisasutuste väitel Herman Simmiga seost ei ole.

Täna alustatud kriminaalmenetluse käigus hinnatakse ka seda, kui suur võib olla Dresseni riigireetmisega saadud rahvusvaheline kahju. «Mis konkreetne materjal on üldse saanud kahjustada Aleksei Dresseni reeturliku töö tulemusena, samuti rahvusvaheliste koostööpartneritega, kui tuvastame nende huvide kahjustamist, siis loomulikult ka need asjad tuleb väga selgelt läbi arutada,» sõnas kaitsepolitseiameti peadirektor Raivo Aeg.

«Kui me kujutame ette, mis on kõige väärtuslikum allikas ühele luureteenistusele, siis see on kindlasti teise eriteenistuses töötav inimene, kes pääseb ligi väga olulisele riigisaladusele, tundlikule informatsioonile,» selgitas ta. «Sellised allikad on väga hinnatud, väga hoitud ja väga konspireeritud.»

Aeg ütles, et mingi ajani Dressenit ei kontrollitud piisavalt, et mingil hetkel hakati kontrollima ning see ongi viinud tänase tulemuseni.

«Sama oli Herman Simmiga. Kaitsepolitsei kodulehel on meil välja pandud tutvumiseks palju analoogilisi juhuseid üle maailma, kus eriteenistuste sees on kinni püütud reetureid, kes on töötanud teise riigi eriteenistuse heaks,» tõi ta paralleele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles