Aeg: kapo on nüüd tervem

Merike Teder
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaitsepolitsei peadirektor Raivo Aeg
Kaitsepolitsei peadirektor Raivo Aeg Foto: Toomas Huik

Kaitsepolitsei peadirektor Raivo Aeg ütles, et kapo ridadest lühikese aja jooksul kahe tõsise kuriteo süüdistusega töötaja tabamine on olnud isiklikult raske, ent eesmärgistatud tegevus organisatsiooni puhastamiseks.

«See on personaalselt mõnes mõttes väga raske – olles organisatsiooni juht, tulla kaks korda järjest avalikkuse ette niivõrd vastikute teemadega,» vastas Aeg küsimusele, kuidas hinnata seda, et lühikese aja jooksul on tõsise kriminaalsüüdistuse saanud kaks kapo töötajat. 

«Teisest küljest mul on sisemiselt heameel, et need asjad on avastatud, need probleemid on likvideeritud ja me saame palju tervema organisatsioonina edasi töötada. Tegevus on olnud selgelt eesmärgistatud sellele, et me oma organisatsiooni suudame ära puhastada ja terveks ravida,» lisas kapo juht.

«Ma tahaks loota, et meie mädapaised on nüüd likvideeritud. Aga ma ei saa öelda 100 protsenti, et seda enam mitte kunagi ei juhtu. See oleks nähtavasti ennatlik,» ütles Aeg.

Detsembris peeti kinni kaitsepolitsei sisekontrolli töötaja Indrek Põder, keda kahtlustatakse altkäemaksuvõtmises. Täna peeti Tallinna lennujaamas riigireetmise kahtlustusega kinni kaitsepolitsei töötaja Aleksei Dressen koos abikaasa Viktoriaga, kes oli salajase informatsiooniga suundumas Moskvasse.

«Kui me kujutame ette, mis on kõige väärtuslikum allikas ühele luureteenistusele, siis see on kindlasti teise eriteenistuses töötav inimene, kes pääseb ligi väga olulisele riigisaladusele, tundlikule informatsioonile,» selgitas ta. «Sellised allikad on väga hinnatud, väga hoitud ja väga konspireeritud. Suudate ilmselt ise edasi mõelda, kuivõrd komplitseeritud ja raske on sellist kaasust avastada, sellele jälile jõuda ja seda teha oma organisatsiooni sees,» rääkis Aeg.

«See on teatud hulk inimesi teenistuses, kes sellega peavad tegelema. See närvipinge, mis inimestel sel ajal on, seda tasub maandada ja kontrollida, et omakorda välistada informatsiooni leke või muul moel aimduse saamine – see oli tõsine katsumus. Selles mõttes ma oma kolleege, kes selle informatsiooni hankimisega tegelesid, tahaksin väga ja väga tunnustada. See ei olnud kerge nende jaoks.»
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles