TAUST ⟩ Süstides saledaks?

Krister Kivi
, ajakirjanik
Copy
Mõte ülesöömine endale vastumeelseks süstida võib näida ahvatlev, kuid siiski pole ravi kõigile kergesti talutav: seedetraktiga seotud kõrvaltoimete tõttu katkestas ravi alaliselt 4,3 protsenti patsientidest.
Mõte ülesöömine endale vastumeelseks süstida võib näida ahvatlev, kuid siiski pole ravi kõigile kergesti talutav: seedetraktiga seotud kõrvaltoimete tõttu katkestas ravi alaliselt 4,3 protsenti patsientidest. Foto: Shutterstock

Diabeetikutele mõeldud ravim on võitnud arstide poolehoiu tõhusaks osutuda võiva abimehena kehakaalu alandamisel.

«Järgmine päev kadus täielikult söögiisu. Lõuna ajal hakkasin sööma ja natukese aja pärast tuli oksemaik suhu. Paha oli süüa, mitte mingit isu polnud. Söögi suhtes oli täielik vastumeelsus.» Nii kirjeldatakse ühes eestikeelses internetifoorumis kogemusi semaglutiidiga, mida tuntakse Eestis peamiselt Ozempicu nime all.

Ozempic on mõeldud ravimina teist tüüpi dia­beeti haigestunutele, kuid selle võime söögiisu vähendada ja kehakaalu langust kaasa tuua on tekitanud soovi medikamenti endale süstida ka neil, kellel suhkruhaigust – vähemasti esialgu – diagnoositud pole. Tõsi, endokrinoloog Ingrid Reppo märgib, et ametlikult Ozempicul kehakaalu langetamise näidustus puudub, küll aga on toimeaine semaglutiid kehakaalu langetava ravimina samas Euroopa ravimiametis (EMA) registreeritud Wegovy nime all.

Sander Rajamäe Eesti Haigekassast märgib, et Wegovyd, milles toimeaine iganädalane kogus veidi suurem, ei ole tootja praeguseks veel Eestisse tarninud. Sellegipoolest on semaglutiidi ühel või teisel moel rasvumise korral meilgi määrama hakatud. «Ülekaal on tunnus elustiilist, mis ei ole tervisele kasulik, ning probleemi tuleb seetõttu lahendada organismi mitmel moel mõjutades,» märgib ravimiameti nõunik ja Tartu Ülikooli kliinikumi südamearst Alar Irs, soovitades muuta toitumist ja suurendada füüsilist koormust. Kuid Irs nendib, et «ravimist võib selles kompleksis tuge olla küll».

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles