Yandexi takso võib saada kohustuse jagada klientide andmeid FSBga (4)

Andres Einmann
, Eesti uudiste päevatoimetaja
Copy
Yandexi mobiilirakendus.
Yandexi mobiilirakendus. Foto: Remo Tõnismäe

Venemaa transpordiministeerium töötas välja seaduseelnõu, mis kohustab taksofirmasid võimaldama oma mobiilirakendustele ligipääsu Föderaalsele Julgeolekuteenistusele FSB. Eelnõu puudutab ka Eestis laialt levinud Venemaa Yandexi taksot.

RIA Novosti teatas viitega väljaandele RBK, et eelnõu järgi peavad taksofirmad, kellel on olemas nutitelefoni rakendus, pakkuma FSB-le, automatiseeritud juurdepääsu oma infosüsteemidele ja andmetele.

Eelnõus pole täpsustatud, millisele teabele FSB juurdepääsu peab saama.

RBK andmetel on eelnõu juba kooskõlastanud justiitsministeerium, tööministeerium, rahandusministeerium, majandusarengu ministeerium, tööstus- ja kaubandusministeerium, föderaalne maksuteenistus ja tervishoiuministeerium.

Yandex pressiesindaja Erez Vega-Kadoch teatas Postimehele, et seaduseelnõu laieneb vaid Vene Föderatsioonile ja ei kehti teistes riikides, kus  teenus on saadaval, sealhulgas Eestile.

«Yandex Go äppi opereerib Eestis Yandex.Taxi BV., mis on Hollandis registreeritud Euroopa Liidu ettevõte. Me järgime täielikult kõiki EL-i määrusi, GDPR-i ja kohalikke seadusi. Yandex Go teenus on Eestis jätkuvalt kättesaadav,» teatas Vega-Kadoch.

Yandex alustas Eestis tegevust 2018. aastal ja juba siis hoiatas kaitsepolitsei, et taksoäppi kasutades tuleb arvestada sellega, et rakenduse kaudu kogutud info läheb Venemaa serveritesse. «Venemaa, kelle serveritesse info läheb, ei järgi Euroopa Liidus kehtivaid andmekaitse nõudeid ja põhimõtteid,» ütles kaitsepolitsei toonane büroojuht Andres Kahar 2018. aastal Postimehele.

Leedu riiklik küberkaitsekeskus hoiatas 2018. aastal inimesi Yandexi taksorakenduse kasutamise eest, märkides, et seda võidakse kasutada ebaseaduslikuks andmete kogumiseks ja hoiustamiseks.

Keskus teatas, et rakenduse nõue pääseda ligi mobiiltelefonil olevale informatsioonile võib luua tingimused isiklike andmete ebaseaduslikuks kogumiseks ja talletamiseks, seades ohtu inimeste privaatsuse.

Seoses Venemaa sõjategevusega Ukrainas kehtestas Euroopa Liit hiljuti sanktsioonid Yandexi juhi Tigran Hudaverdjani vastu, kes astus sanktsiooninimekirja sattumise järel ametist tagasi.

Yandex on registreeritud Hollandis ja sellel on tütarfirmad Euroopas, Suurbritannias ning USAs. Valdav osa firma äritegevusest on aga Venemaal ja teistes Sõltumatute Riikide Ühenduse (SRÜ) riikides. Ettevõttele endale sanktsioone pole kehtestatud.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles