Liimets: Butša massimõrva süüdlased tuleb võtta vastutusele (4)

Postimees
Copy
Mõrvatud tsiviilelanik Butšas.
Mõrvatud tsiviilelanik Butšas. Foto: ZOHRA BENSEMRA / REUTERS / SCANPIX

Välisminister Eva-Maria Liimets ütles täna seoses tsiviilelanike massilise tapmisega Ukrainas Butšas, et selle kuriteo süüdlased tuleb võtta vastutusele.

«Täna nägime jälle kord südant lõhestavaid kaadreid Venemaa sõjast Ukrainas. Ukraina linna Butšat vabastama saabunud Ukraina kaitseväelased leidsid linnatänavailt ja linna ümbrusest Venemaa vägede poolt tapetud Ukraina tsiviilisikuid ja kohalikke elanikke, kes ei olnud sõjategevusega kuidagi seotud,» ütles Liimets.

Ta kinnitas Eesti mõistab rängalt hukka süütute tsiviilisikute tapmise. «Kõik riigid peaksid austama rahvusvahelist humanitaarõigust ja mitte suunama rünnakuid tsiviilisikute vastu. Eestile on oluline, et agressiooni hind Venemaa jaoks oleks nii kõrge, et see sunniks sõda lõpetama ning just seepärast töötame väsimatult edasi ka Euroopa Liidu sanktsioonide tugevdamise nimel,» lausus välisminister.

Ta märkis, et jätkates laiaulatuslikku sõda Ukraina vastu rikub Venemaa kõige rängemal võimalikul viisil nii rahvusvahelist õigust kui ka endale vabatahtlikult võetud rahvusvahelisi kohustusi.

Eesti kutsub Venemaad üles täitma ÜRO peaassamblee resolutsiooni 2. märtsist ja rahvusvahelise kohtu otsust 16. märtsist ning lõpetama kohe sõja Ukraina riigi ja rahva vastu ning viima oma väed Ukrainast välja.

«Eesti jälgib Ukrainas toimuvat järjepidevalt ja aitab kaasa dokumenteerimisel ning kogutud tõendusmaterjali uurimisele. Neid uurimistoiminguid tuleb kiirendada, et süüdlased võetaks toime pandud kuritegude eest vastutusele,» ütles Liimets.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles