INTERVJUU ⟩ Isegi sõjaudus on see ajaloo läbipaistvaim sõda

Priit Pullerits
Copy
Kaitseväe peastaabi strateegilise kommunikatsiooni osakonna ülema asetäitja kolonelleitnant Uku Arold.
Kaitseväe peastaabi strateegilise kommunikatsiooni osakonna ülema asetäitja kolonelleitnant Uku Arold. Foto: Madis Veltman

Ukrainlased on saanud Venemaa alustatud sõjas aru, et lahinguväljalt tuleva info roll on mõjus, ütleb Eesti kaitseväe peastaabi strateegilise kommunikatsiooni osakonna ülema asetäitja kolonelleitnant Uku Arold. Kuid sõjatandrilt saabuvates teadetes on sageli keeruline fakte propagandast eristada.

Vahetult pärast Venemaa täiemahulist kallaletungi nägime arvukalt videoid, kus Ukraina võitlejad olid löönud puruks Vene sõjamasinaid. Viimastel nädalatel saame sõjast infot peamiselt vaid ametlikest kanalitest. Millest selline muutus?

Esiteks, arvan, sellest, et lahingud on teistsugused. Suuri pealetunge, nagu Venemaa alguses proovis, ei ole ta viimasel nädalal üritanud, pigem on siit ja sealt üksuseid isegi ära liigutanud või kaitsesse asunud. Seega on pildimaterjali vähem.

Teiseks, ilmselt on täpsemalt paika pandud, mida tohib näidata ja mida mitte, et kaitsta operatsioonide julgeolekut. On juhtunud, et üksikud sõdurid on videotes paljastanud oma positsiooni, soovist hoida üleval rahva kaitsetahet ja näidata, et meeleolu armees on võitluslik. Aga tagajärg on see, et niiviisi on tõmmatud endale tuli peale.

Kui palju saab videotest ja piltidest vastase tegevuse kohta järeldada?

Kui teada kohta ja aega, tunda maastikku ja vastase vägede ülesehitust, saab sellest lahingute kohta välja lugeda kohe ja

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles