Riik ja perearstid hakkavad koostama esmatasandi tervishoiu arengukava

BNS
Copy
Professor Ruth Kalda.
Professor Ruth Kalda. Foto: Eero Vabamägi

Sotsiaalministeerium ja Eesti Perearstide Selts asuvad koostama esmatasandi tervishoiu arengukava, milles lepitakse kokku Eesti esmatasandi tervishoiu arengusuunad ja -vajadused vähemalt aastani 2030.

Tervise- ja tööminister Tanel Kiik ütles, et terviseprobleemide tekkimist ennetades ja neid võimalikult varakult lahendades hoiame ära probleemide süvenemise ja vähendame tõsisemate tervishädadega pöördumisi hilisemas faasis, kui ravi on juba oluliselt keerulisem ja kallim.

«Just seetõttu panustame tervishoiu esmatasandisse, mis on inimesele kõige lähemal ja reeglina esimene kontakt tervishoiusüsteemis. Jätkame esmatasandi tugevdamist nii teenuste arendamise, sotsiaal- ja tervishoiuteenuste parema integreerimise kui ka täiendava tervishoiutööjõu ja raha suunamisega,» ütles Kiik.

Sellise kava koostamine võimaldab tema sõnul vaadata üle, kuidas erinevad esmatasandi osapooled – perearstid ja -õed, teised tervishoiu spetsialistid, sotsiaaltöötajad ja apteekrid patsiendi tervise heaks ühiselt tegutsevad ning teha uusi kokkuleppeid veelgi patsiendikesksemaks koostööks.

Arengukava koostamist hakkavad eest vedama sotsiaalministeerium ja Eesti Perearstide Selts ning kaasatakse patsientide, õdede, ämmaemandate, füsioterapeutide, eriarstide ning teiste tervishoiu erialaseltside, kõrgkoolide, apteegisektori, kogukondade ja riigiasutuste esindajad.

Eesti Perearstide Seltsi juhatuse liige professor Ruth Kalda ütles, et esmatasandi arengukava annab väga olulise sisendi ka ülejäänud tervishoiu toimimisele, sh haiglavõrgu arengukava eesmärkideks. Arengukava on tahetakse valmis saada 2023. aasta lõpuks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles